Επικίνδυνη είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο πέλαγος καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis από τις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας πλεέι στο ανατολικότερο άκρο εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και προσκλήσεις εκ μέρους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να αποχωρήσει την περιοχή.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας καθώς όπως φαίνεται λειτουργική ηγεσία έχει αποφασίσει να θέσει υπό δοκιμή τόσο τις αντοχές τους όσο και τα όρια της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς δύο ελληνικές φρεγάτες από την πρώτη στιγμή κατά την οποία το τουρκικό ερευνητικό μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ακολουθούν τις κινήσεις τόσο του ίδιου του σκάφους όσο και των συνοδευτικών του πολεμικών πλοίων και το καλούν να αποχωρήσει. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από τουρκικής πλευράς

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

ίθεται πλέον ανοιχτά το ερώτημα σχετικά με την απάντηση της Ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που το Oruc Reis συνεχίσει να μην υπακούει στις εντολές και εκκλήσεις εκ μέρους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν πως η κόκκινη γραμμή της Ελληνικής ηγεσίας θεωρείται η έναρξη ερευνών. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το τουρκικό σκάφος έχει προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων χωρίς όμως ακόμα να έχει ξεκινήσει έρευνες. Εάν αυτό συμβεί και σύμφωνα με την κόκκινη γραμμή της Ελληνικής πλευράς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα στρατιωτικής αντίδρασης κατά του Oruc Reis αλλά κατά και των συνοδευτικών του πολεμικών πλοίων.

Από επιχειρησιακής απόψεως, το πιθανότερο είναι σε πρώτη φάση ελληνικό σκάφος να σπεύσει να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» το 2018 είχε κόψει τα καλώδια του ερευνητικού Barbaros όταν εκείνο προσπάθησε να ποντίσει καλώδια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Φυσικά γύρω από το τουρκικό σκάφος υπάρχουν τουρκικά στρατιωτικά σκάφη. Αυτή τη στιγμή τόσο οι τουρκικές όσο και οι ελληνικές φρεγάτες έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους.

Θεωρείται πώς έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές εμπλοκής μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Δευτέρας. Αυτές οι εντολές συγκεντρώνονται στην απλή και σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα πως εάν προσβληθεί ελληνική κυριαρχία τότε θα υπάρξει άμεση και σαφής αντίδραση από την πλευρά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Τούρκοι από την άλλη μεριά έχουν απειλήσει ευθέως μέσω του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πως αν υπάρξει στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis θα υπάρξει και απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας.

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη