Ξηρός βήχας είναι εκείνος που δεν παράγει βλέννα. Τα αίτιά του είναι πολλά και ο βήχας αυτός μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο στήθος. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο βήχας θα υποχωρήσει μόνος του, εάν όμως επιμένει ή εάν συνυπάρχει πόνος στο στήθος ίσως είναι ένα καμπανάκι ότι υπάρχει μια άλλη κατάσταση που απαιτεί την κατάλληλη θεραπεία.

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού

σωλήνας του ανώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνει τα ρινικά περάσματα, τα ιγμόρεια και το τμήμα του στόματος που βρίσκεται πίσω από τη μύτη και τη ρινική κοιλότητα. Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού είναι η συνηθέστερη αιτία για τον ξηρό βήχα. Η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε ιό ή να είναι βακτηριακή και στη δεύτερη αυτή περίπτωση ίσως χρειαστεί αντιβίωση για να υποχωρήσει.

Άλλα συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνουν:

Ρινική καταρροή

ονόλαιμο

υρετό

όνους στους μυς

σθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες. Το πιο συχνό του σύμπτωμα είναι ο συριγμός και η δύσπνοια ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Χρόνιο βήχα

φίξιμο ή πόνο στο στήθος

ύσπνοια

υσκολία στον ύπνο

ια το άσθμα δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο ο πνευμονολόγος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, όπως εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

κατάσταση αυτή προκαλεί την αναγωγή των οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο – τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το στόμα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η αναγωγή οξέων και οι καούρες, ένας πόνος σαν κάψιμο στο στέρνο ή ψηλά στο στομάχι. Τα στομαχικά οξέα που ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο μπορεί επίσης να ερεθίσουν το λαιμό, πυροδοτώντας τον ξηρό βήχα.

Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, τις καθημερινές συνήθειες (π.χ. αποφυγή των μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο) και φαρμακευτική αγωγή.