Αν ανησυχείς ότι φαίνεσαι μεγαλύτερη από την ηλικία σου, ίσως... χρειάζεται αντί για τον δερματολόγο σου να… ξεκινήσεις γιόγκα. Το άγχος και το στρες αφήνει σημάδια στο πρόσωπο που μας κάνει να φαινόμαστε πολύ μεγαλύτερες από ότι είμαστε.

Το άγχος είναι λίγο-πολύ συνώνυμο του σύγχρονου τρόπου ζωής και όταν γίνεται χρόνιο επηρεάζει την υγεία μας: μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών καθώς και κάποιων μορφών καρκίνου. Το στρες αφήνει επίσης και έντονα τα σημάδια του στο πρόσωπο μας που μπορεί να φαίνεται πιο γηρασμένο από ότι πραγματικά είναι.

Πώς μας επηρεάζει το άγχος

ο στρες επηρεάζει την επιδερμίδα του προσώπου μας με δύο τρόπους: Αφενός η κορτιζόλη, η ορμόνη που εκλύει το σώμα μας όταν είμαστε αγχωμένοι, επηρεάζει αρνητικά το δέρμα μας, ενώ αφετέρου οι διάφοροι μορφασμοί που κάνουμε (π.χ. σουφρώνουμε το μέτωπο, σφίγγουμε τα δόντια, δαγκώνουμε τα χείλη μας κ.ά.) οδηγούν στο σχηματισμό ρυτίδων.

ες εδώ πώς μπορεί να σε ωφελήσει η γιόγκα να διαχειριστείς το άγχος σου.

Ποια σημάδια αφήνει το στρες στο πρόσωπό μας

trong>

κμή

ο άγχος προκαλεί ακμή! Μάλιστα όσο πιο αγχωμένοι είμαστε τόσο πιο σοβαρή είναι.

Σακούλες κάτω από τα μάτια

ο στρες προκαλεί αϋπνία και προβλήματα ύπνου. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα σημάδια γήρανσης όπως είναι οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες, η απώλεια ελαστικότητας της επιδερμίδας. Αυτή η τελευταία συμβάλλει στην εμφάνιση σακουλών κάτω από τα μάτια.

Ξηρή επιδερμίδα

ο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας είναι η κεράτινη στοιβάδα και έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του. Όταν δεν λειτουργεί σωστά το δέρμα μας μπορεί να γίνει ξηρό και αφυδατωμένο. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της κεράτινης στοιβάδας και να οδηγήσει σε απώλεια της υγρασία της.

Εξανθήματα

ο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που οδηγεί σε ανισορροπία των βακτηριδίων που υπάρχουν στο δέρμα μας και αυτό οδηγεί στην εμφάνιση ερεθισμών και εξανθημάτων. Επίσης το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση δερματολογικών προβλημάτων όπως έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδα.

Ρυτίδες

ο άγχος μειώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας και προκαλεί το σχηματισμό ρυτίδων.

Τριχόπτωση και γκρίζα μαλλιά

ο χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την τριχοφυΐα και να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών μας. Επίσης ευθύνεται για το γκριζάρισμα των μαλλιών μας. Η υπερ-δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος εξαιτίας του άγχους μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση των μελανοκυττάρων που δίνουν χρώμα στις τρίχες των μαλλιών, και έτσι να γκριζάρουν.

Βλάπτει τα δόντια

ταν είμαστε αγχωμένοι σφίγγουμε τα δόντια μας, κάτι που μακροπρόθεσμα τα βλάπτει. Επίσης επιβαρύνει και τη γναθοκροταφική άρθρωση.

Αφυδατωμένα και ξηρά χείλη

ο άγχος κάνει πολλούς να δαγκώνουν τα χείλη τους κάνοντάς τα ξηρά και αφυδατωμένα.