Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα και να μην μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να φάνε, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν πεινάνε. Το φαγητό που τρώνε είναι συνήθως ανθυγιεινό και έχει πολλές θερμίδες.

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο στις συμπεριφορές διατροφής. Συνεχίζουν να τρώνε παρά το γεγονός ότι νιώθουν πλήρεις και δεν έχουν πραγματική επιθυμία για φαγητό.

Διαφορές ανάμεσα στο σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας και στη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας

ο σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας διαφέρει από την επεισοδιακή υπερφαγία καθώς η ποσότητα του φαγητού είναι μικρότερη, σε αντίθεση με την τεράστια ποσότητα φαγητού που τυπικά καταναλώνει κάποιος με επεισοδιακή υπερφαγία. Επιπλέον στην επεισοδιακή υπερφαγία η επιθυμία για φαγητό εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στη νυχτερινή υπερφαγία εμφανίζεται μόνο τις νυχτερινές ώρες.

Η νυχτερινή υπερφαγία είναι πιο διαδεδομένη από την ανορεξία ή τη βουλιμία. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 1,5% του πληθυσμού, το ίδιο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 6% των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για την παχυσαρκία έχουν σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το 25% των ανθρώπων που ήταν υπέρβαροι έπασχαν από αυτό το σύνδρομο.

Συμπτώματα συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας

ο άτομο έχει μικρή ή καθόλου όρεξη για πρωινό. Καθυστερεί να φάει το πρώτο γεύμα για αρκετές ώρες μετά το ξύπνημα. Δεν πεινάει ή είναι ανήσυχο για την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωσε το προηγούμενο βράδυ.

ρώει περισσότερο φαγητό μετά το δείπνο από ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος.

ρώει περισσότερο από το μισό της ημερήσιας πρόσληψης φαγητού κατά τη διάρκεια και μετά το δείπνο αλλά πριν το πρωινό. Ίσως να σηκωθεί το βράδυ από το κρεβάτι για να τσιμπήσει κάτι.

υτή η συμπεριφορά είναι επίμονη για τουλάχιστον δύο μήνες.

ο άτομο νιώθει ένταση, ανησυχία, στρες, αναστάτωση ή ενοχές ενώ τρώει.

ο σύνδρομο σχετίζεται με το στρες και συνοδεύεται συχνά από κατάθλιψη. Ειδικά τη νύχτα το άτομο έχει άσχημη διάθεση, ένταση, άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα κλπ.

ροβλήματα στον ύπνο ή στο να αποκοιμηθεί. Ξυπνά συχνά και καταλήγει να τρώει.

Αιτίες συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας

ι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι υπάρχει κληρονομικότητα σε αυτό το σύνδρομο. Η ηλικία έναρξης πιθανώς να είναι στα τέλη της δεκαετίας των 20 ετών και στην αρχή της δεκαετίας των 30 ετών. Η έναρξη συχνά σχετίζεται άμεσα με ψυχολογικούς παράγοντες.

Αιτίες περιλαμβάνουν:

Κατάθλιψη

γχος

ιαπροσωπικό στρες

νία

ακροχρόνια δίαιτα

πογοήτευση από την εικόνα του σώματος

Επιδράσεις του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας

πιο προφανής και η πιο ανησυχητική συνέπεια του συνδρόμου είναι η παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά είναι πιο ευάλωτοι στην υψηλή αρτηριακή πίεση, στο διαβήτη τύπου 2, στο μεταβολικό σύνδρομο και στην υψηλή χοληστερόλη. Έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, πολλές μορφές καρκίνου και προβλήματα της χοληδόχου κύστεως.

Όπως συμβαίνει με πολλές διατροφικές διαταραχές, έτσι και στο σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας συχνά οι άνθρωποι νιώθουν ντροπή και ενοχές για τις διατροφικές του συνήθειες. Ίσως να κρύβουν φαγητό και στην καθημερινότητά τους να τρώνε κρυφά. Συχνά νιώθουν τύψεις, ενοχές, κατάθλιψη και άσχημα για τον εαυτό τους.

Πώς θα καταλάβω αν έχω αυτό το σύνδρομο;

κεφτείτε τα ακόλουθα. Αν απαντήσετε «ναι» στις περισσότερες ερωτήσεις ίσως να έχετε το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Σπάνια πεινάτε το πρωί;

ρώτε πολύ το βράδυ, ειδικά μετά το δείπνο;

υπνάτε μέσα στη νύχτα και τρώτε; (Οι άνθρωποι με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας ξυπνούν τουλάχιστον μία φορά μέσα στη νύχτα και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν μέχρι να φάνε κάτι. Κατά μέσο όρο τρώνε 1,4 φορές κάθε βράδυ ή περίπου 9 φορές την εβδομάδα).

ιώθετε θλίψη, ανησυχία και στρες ή νιώθετε καταθλιπτικοί; (Η διάθεσή σας μπορεί να επιδεινώνεται το βράδυ.)

Θεραπεία

ο σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί να θεραπευτεί. Αν νομίζετε ότι έχετε αυτό το σύνδρομο, μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να σας παραπέμψει σε ειδικευμένους γιατρούς ώστε να μπορέσετε να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.