'Ολοι έχουμε βρεθεί σ' αυτή την περίεργη κατάσταση να έχουμε λόξιγκα, που άλλες φορές μας φαίνεται αστεία και άλλες μας εκνευρίζει.

Τι είναι όμως ο λόξιγκας;

λόξιγκας είναι μια "πάθηση" που ιατρικά είναι γνωστή ως "συγχρονισμένος διαφραγματικός πτερυγισμός" (synchronous diaphragmatic flutter - SDF).

υμβαίνει όταν το διάφραγμα συσπάται ξαφνικά χωρίς τη θέλησή σας, ενώ ταυτόχρονα συσπάται και ο λάρυγγας και κλείνει η επιγλωττίδα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εμποδίζεται η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες.

Έτσι παράγεται ένας πολύ συγκεκριμένος ήχος, το γνωστό σε όλους μας "χικ".

Τι προκαλεί όμως τον λόξιγκα;

-Ένα πολύ γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις λόξιγκα που υποχωρούν από μόνες τους (υπάρχουν βέβαια και  σπάνιες περιπτώσεις που ο λόξιγκας διαρκεί για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και χρόνια ολόκληρα!)

? πολύ απότομη κατανάλωση τροφής.

? υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

?α ανθρακούχα αναψυκτικά.

?ην κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα.

?ο κάπνισμα.

?ια ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία του στομάχου (δηλαδή το να πιείτε ένα πολύ ζεστό ρόφημα και αμέσως μετά ένα πολύ κρύο).

?ο στρες ή μια έκρηξη ενθουσιασμού.

?ι στομαχικές διαταραχές και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν επίσης να δημιουργήσουν έναν επίμονο λόξυγγα.

Τρόποι αντιμετώπισης του λόξιγκα

Αυτό που χρειάζεται για να σταματήσει ο λόξιγκας είναι να αναγκάσετε το σώμα σας να κατακρατήσει στιγμιαία διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο πιστεύεται ότι χαλαρώνει το διάφραγμα και σταματάει τους σπασμούς που τον προκαλούν.

l>

  • Το πιο απλό και γνωστό κόλπο λοιπόν είναι να κρατήσετε για λίγο την αναπνοή σας ή να αναπνεύσετε μέσα σε μία σακούλα. (Η αναπνοή μέσα σε σακούλα θα αυξήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα σας και εγκέφαλος θα στείλει σήμα να πάψουν οι σπασμοί του διαφράγματος για να εισπνεύσετε τον αέρα που χρειάζεστε.)
  • Σκύψτε και αγκαλιάστε τα γόνατά σας. Η πίεση που ασκείται μ' αυτή την κίνηση στο διάφραγμα αναγκάζει τον αέρα που εισπνέετε και εκπνέετε να μη εισέρχεται απότομα και βοηθά στο να σταματήσει ο λόξιγκας.
  • Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας. Αν μάλιστα αγγίξετε προσεκτικά με το δάχτυλό σας τη σταφυλή, αντανακλαστικά ο λόξιγκας σταματά.
  • Πιέστε με τα δάχτυλά σας το πίσω μέρος το αυτιών σας για μερικά λεπτά.
  • Προσπαθήστε να βήξετε, να ρευτείτε ή να φτερνιστείτε.
  • Πιείτε απότομα ένα ποτήρι νερό.
  • Ζητήστε από κάποιον να σας τρομάξει.
  • Φάτε μια κουταλιά βούτυρο ή ζάχαρη. Οι κολλώδεις τροφές είναι ιδανικές για τον ερεθισμό των πνευμονογαστρικών μυών.
  • Προσπαθήστε να φάτε λίγο λεμόνι.

    style="text-align: right;">Καλή επιτυχία

    li>

    ol>

    bsp;

    *και... μην ξεχνάτε πως δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι λόξιγκα.