Έξι στους δέκα ανθρώπους (ποσοστό δηλαδή 59%) έχουν κατάθλιψη κατά τον τελευταίο μήνα της ζωής τους. Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η συχνότητά της είναι είναι εμφανώς μεγαλύτερη στο τελικό στάδιο της ζωής μας.

Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελίσα Κοζλόφ του Ινστιτούτου Υγείας Rutgers του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νιού Τζέρσεϊ, οι οποίοι προέβησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, μελέτησαν μέσω ερωτηματολογίων 3.274 ανθρώπους οι οποίοι αποβίωσαν μέσα στο επόμενο έτος.

Το πόρισμα της μελέτης απέδειξε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης παρουσίασαν σταδιακή αύξηση από το δωδέκατο έως τον τέταρτο μήνα πριν από το θάνατο, αυξάνονταν σημαντικά  κατά κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου, και κορυφώνονταν τον τελευταίο μήνα. Πιο έντονα συμπτώματα αποδείχτηκε ότι εμφάνιζαν οι γυναίκες και οι νεότεροι ενήλικες.

Οι καρκινοπαθείς ανέφεραν αυξανόμενη κατάθλιψη μόνο λίγο πριν από το θάνατό τους, ενώ  ασθενείς πάσχοντες από παθήσεις των πνευμόνων και αναπηρίες είχαν συνεχώς υψηλά επίπεδα κατάθλιψης καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτος της ζωής τους.