Δεκάδες φάρμακα για τον πόνο, την καρδιά, τις αλλεργίες, την πίεση, ακόμα και για τον καρκίνο και την κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς.

Πώς προκαλείται η στυτική δυσλειτουργία;

ύμφωνα με το iatropedia.gr, η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συνηθισμένη στους άνδρες, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Η εμφάνισή της δεν είναι «φυσιολογική απόρροια της ηλικίας», όπως νομίζουν πολλοί άνδρες. Έχει πάντοτε οργανικές ή/και ψυχολογικές αιτίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, περισσότερα από 200 συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν συσχετισθεί με την στυτική δυσλειτουργία. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, αλλά στις παρενέργειές τους συμπεριλαμβάνονται τα προβλήματα στύσεως.

Αυτά σχετίζονται με τον τρόπο δράσης τους. Και αυτό, διότι κατά την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων και διαταραχών, μπορεί στην πορεία να επηρεάσουν τις ορμόνες, τα νεύρα ή την κυκλοφορία του αίματος στον άνδρα.

Η καλή στύση, όμως, προϋποθέτει υγιή ορμονικά επίπεδα, καλή νεύρωση και καλή αιμάτωση του πέους. Όταν κάποιος απ’ όλους αυτούς τους μηχανισμούς δεν λειτουργεί ομαλά, η συνέπεια μπορεί να είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Εάν λοιπόν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή και παρουσιάσετε δυσκολίες απόκτηση ή/και τη διατήρηση της στύσης, συμβουλευθείτε τον θεράποντα γιατρό σας. Αν κρίνει πως παίζουν ρόλο τα φάρμακα που λαμβάνετε, μπορεί να σας προτείνει κάποια τροποποίηση στην αγωγή σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόψετε ή να αλλάξετε μόνοι τα φάρμακά σας.

Τα φάρμακα που ενδεχομένως ευθύνονται

τα φάρμακα που αναγράφουν τη στυτική δυσλειτουργία στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους (παρενέργειες) συμπεριλαμβάνονται ορισμένα:

Διουρητικά (λαμβάνονται για να αυξηθεί η αποβολή ούρων)

ντιυπερτασικά

ντισταμινικά (για τις αλλεργίες)

ντικαταθλιπτικά

άρμακα για τη νόσο Πάρκινσον

ντιαρρυθμικά (είναι φάρμακα για τις καρδιακές αρρυθμίες)

ρεμιστικά

υοχαλαρωτικά

η στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ισχυρά αναλγητικά)

νταγωνιστές των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης (χορηγούνται για παθήσεις του πεπτικού)

ρμόνες

ημειοθεραπείες

άρμακα για τον καρκίνο του προστάτη

ντιεπιληπτικά

πιοειδή

ρήση ουσιών

Εκτός από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχουν και διάφορες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Άλλες από αυτές είναι νόμιμες και άλλες όχι. Μεταξύ άλλων, με τα προβλήματα στύσεως συσχετίζονται:

Το αλκοόλ

νικοτίνη

ι αμφεταμίνες

α βαρβιτουρικά

κοκαΐνη

μαριχουάνα

μεθαδόνη

α οπιούχα

ι ουσίες αυτές επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.