Έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι το 33% των ενηλίκων στη χώρα κινούνται στο χώρο σαν να είναι ζαλισμένοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και δεν έχουν καλή μνήμη. Η περίεργη αυτή συμπεριφορά τους πηγάζει από το στρες και από την έλλειψη ύπνου σύμφωνα με την δημοσίευση που έγινε στην επιθεώρηση «Sports Science».

Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 31.000 ατόμων (άνω των 18 ετών) και έδειξε ότι ο ανεπαρκής ύπνος, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και το άγχος είναι οι αιτίες μιας πληθώρας συμπτωμάτων που οι γιατροί συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν όταν έχουν απέναντί τους ασθενείς που έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι. Τα συμπτώματα αυτά που οι γιατροί αποκαλούν «σύνδρομο μετά από διάσειση» (PCS), συμπεριλαμβάνουν από επίμονους πονοκεφάλους, ζάλη και άγχος, έως αϋπνία και απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης.

Το 27% των Αμερικανών δηλώνουν ότι αισθάνονται πολλά από αυτά τα συμπτώματα, ενώ από τους μισούς έως τα τρία τέταρτα, παραδέχονται ότι νιώθουν τουλάχιστον ένα από αυτά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι κόπωση, χαμηλή ενέργεια και υπνηλία. Ωστόσο, παρά τα ευρήματά τους, οι μελετητές πιστεύουν ότι το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό θα μπορούσε να είναι σαφώς πολύ υψηλότερο.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Αθλητική Ένωση των ΗΠΑ και τον αμερικανικό στρατό, διενεργήθηκε για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας των αθλητών και των στρατιωτών που υπέφεραν από συμπτώματα διάσεισης. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 2.039 μέλη στρατιωτικής ακαδημίας και 18.548 φοιτητές αθλητές.

«Οι αριθμοί ήταν υψηλοί σε αυτόν τον τομέα, αλλά είναι αρκετά σοκαριστικό», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Τζακλίν Κακίς, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Το δείγμα της έρευνας συμπεριλάμβανε και αθλητές που θεωρητικά είναι σε καλή φυσική κατάσταση και, παρ’ όλ’ αυτά, αντιμετωπίζουν πολλά συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται σε άτομα μετά από διάσειση. Έτσι, κοιτάζοντας τον γενικό πληθυσμό, πιθανότατα το ποσοστό θα είναι σαφώς υψηλότερο», προσθέτει. Για την επικεφαλής της έρευνας, «εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάσειση, τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα».

Ορισμένα συμπτώματα όπως, η ζάλη ή η ευαισθησία στο φως συνδέονται στενά με τη διάσειση, άλλα, όμως, όπως η κόπωση, η υπνηλία ακόμη και οι πονοκέφαλοι, μπορούν να συνδεθούν με πληθώρα αιτιών.