Το hiking, η πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που οι ειδικοί συμφωνούν πως κάνει εξίσου καλό στο πνεύμα όσο και στο σώμα. Και όσοι το έχουν δοκιμάσει, συμφωνούν ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, παρότι τα οφέλη της πεζοπορίας για το σώμα είναι δεδομένα, καύση θερμίδων, καλύτερη φυσική κατάσταση, ισορροπία, φαίνεται πως αυτό το χόμπι είναι ιδανικό για ανθρώπους που αναρρώνουν από ψυχικά τραύματα και σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με μελέτη στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό International Journal of Sports Medicine.

Παρόλα αυτά, το hiking προτείνεται για όλους μας, καθώς μεταξύ άλλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σηκωθούμε από τον καναπέ, να αποσυνδεθούμε και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση.

4 χαρακτηριστικά των hikers που θα σας πείσουν να το δοκιμάσετε

strong>

trong>Δημιουργικότητα: Έρευνα από τη σχολή Graduate School of Education του Πανεπιστημίου Stanford δείχνει πως η επαφή με τη φύση αυξάνει έως και κατά 50% τη δημιουργική σκέψη και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων. Απόδειξη πως ο φρέσκος αέρας, οι εικόνες της φύσης και η φυσική άσκηση κάνουν εξίσου καλό στο μυαλό όσο και στο σώμα μας.

Φυσική κατάσταση: Με μόλις μία ώρα πεζοπορία σε βουνό θα κάψετε περίπου 500 θερμίδες, ανάλογα με την κλίση του εδάφους και το βάρος του σακιδίου σας. Η πεζοπορία είναι μια αερόβια δραστηριότητα που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, όπως π.χ. το τρέξιμο. Εκτός από την έλλειψη κραδασμών, το χώμα είναι πιο μαλακό για το πέλμα απ’ ότι η πρόσκρουση στην άσφαλτο ή το τσιμέντο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να περπατήσετε πολλά χιλιόμετρα για να νιώσετε την άλλη μέρα τα πόδια σας βαριά και δυσάρεστα σφιγμένα.

Καλύτερη υγεία: Άνθρωποι που πεζοπορούν σε τακτική βάση έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Επίσης η πεζοπορία σε κατηφορικό έδαφος θεωρείται ευεργετική για τη ρύθμιση του σακχάρου και τη βελτίωση της αντοχής στη γλυκόζη.

Ευεξία: Η επαφή με τη φύση μας φτιάχνει τη διάθεση (δοκιμασμένο!) ενώ σε πολλές χώρες συστήνεται ως μια επιπλέον μορφή θεραπείας για ανθρώπους με κατάθλιψη.