Επιτέλους και μία σοβαρή μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας ελπίζουμε να γίνουν πράξη. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Melbourne Institute Worker Paper, όσοι είναι πάνω από 40 ετών είναι περισσότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή και λιγότερο!

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από παρακολούθηση και αξιολόγηση 3.000 αντρών και 3.500 γυναικών που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες γνωστικές εργασίες και στη συνεχεία ανέλυσαν τις συνθήκες εργασίας καθενός εξ αυτών, καθώς και το επίπεδο/ικανότητα μνήμης, εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και δράσεων και αφηρημένης συλλογιστικής. Τα τεστ γνωστικής ικανότητας περιελάμβαναν την ανάγνωση ενός κειμένου από το τέλος προς την αρχή, την ανάγνωση λέξεων με δυνατή φωνή και να το ταίριασμα αριθμών με γράμματα υπό πίεση του χρόνου.

Διαπιστώθηκε ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Διαπιστώθηκε όμως ότι μετά από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι επιδόσεις των συμμετεχόντων άρχισαν να μειώνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι όσοι εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ συγκριτικά με όσους ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι!

“Πολλές χώρες πρόκειται να αυξήσουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης για λόγους οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται μετά από ένα ηλικιακό όριο”, ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Keio, Colin McKenzie. “Ο βαθμός πνευματικής διέγερσης ενός ατόμου εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Η εργασία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία μειώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου”.