H πρώτη παγκόσμια μελέτη της αμερικανικής εταιρείας CeraVe έδειξε ότι ,παρά τις καλές προθέσεις, η πλειονότητα του κόσμου γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου.

Έτσι για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 44%) πλένουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ το 35% το πλένουν μετά βίας μια φορά. Επιπλέον, το 76% αμελούν να πλύνουν το πρόσωπό τους πριν πέσουν για ύπνο, παρότι τουλάχιστον οι μισοί αισθάνονται το δέρμα τους βρώμικο. «Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν είναι σωστά ενημερωμένο, ενδεικτικά το 30% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν τι είναι ο επιδερμιδικός φραγμός» επισημαίνει η Penelope Giraud, Γενική Διευθύντρια της CeraVe.

«Επιπλέον λιγότεροι από 3 στους 10 ερωτηθέντες (29%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον ειδικό για να μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν ώστε να επιλέγουν τα σωστά προϊόντα περιποίησης», προσθέτει η Δρ. Michelle Henry, Δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δρ. Ελίνα Θεοδωρακοπούλου εξηγεί πως το πρώτο βήμα για υγιές δέρμα με ακέραιο επιδερμιδικό φραγμό είναι η επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού, το οποίο δεν διαταράσσει το pH αλλά απομακρύνει τους ρύπους, το πλεονάζoν σμήγμα και τους ερεθιστικούς παράγοντες με επιτυχία. Μόνο ένας στους δύο πλένει το πρόσωπό του πρωί και βράδυ.

Παρόλο λοιπόν που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τον καθαρισμό του προσώπου, μόλις το 44% πλένουν το πρόσωπό τους πρωί-βράδυ και 4 στους 10 δεν ξέρουν ποιος τύπος προϊόντος καθαρισμού ενδείκνυται για τον δικό τους τύπο δέρματος. Ακόμα μικρότερο ποσοστό (29%) έχουν συμβουλευθεί ειδικό για μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν.

Πιο ασυνεπείς και βυθισμένοι σε μεγαλύτερη σύγχυση σε ότι αφορά τις σωστές πρακτικές για τον καθαρισμό του δέρματος εμφανίζονται οι άνδρες, παρότι εκείνοι ταλαιπωρούν περισσότερο την επιδερμίδα τους με το συχνό ξύρισμα. Ενδεικτικά, 2 στους 5 άνδρες χρησιμοποιούν μόνο νερό για το πλύσιμο του προσώπου τους, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο χρησιμοποιούν πλάκα σαπουνιού, που έχει ακατάλληλο pH (πολύ αλκαλικό) για το pH του δέρματος.

Παράλληλα, το 29% των ανδρών που παραλείπουν το πλύσιμο του προσώπου τους το βράδυ πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο -τη στιγμή που οι δερματολόγοι συνιστούν καθαρισμό δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Εκτός από τον ελλιπή καθαρισμό του δέρματος, άλλο ένα συχνό λάθος είναι ο υπερβολικός καθαρισμός. Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν, λανθασμένα, ότι όσο συχνότερα πλένουν το πρόσωπό τους τόσο πιο καθαρό είναι αυτό. Επιπλέον, το ένα πέμπτο (20%) των ερωτηθέντων τείνουν να πλένουν υπερβολικά το πρόσωπό τους (πάνω από δύο φορές την ημέρα), ενώ πάνω από το ένα τρίτο (35%) δεν πλένουν το πρόσωπό τους όσο συχνά πρέπει.

Η έρευνα δείχνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες: μόνο το 59% των ατόμων 18-20 ετών πλένουν το πρόσωπό τους το πρωί, έναντι 74% των ατόμων 51-60 ετών.

Οποιοδήποτε καθαριστικό είναι «μια χαρά», πιστεύουν οι άνδρες. Σημαντικές παρανοήσεις που σχετίζονται με τον τύπο του δέρματος και την επιλογή των προϊόντων εντοπίζει η έρευνα με τους άνδρες πάλι να κατέχουν τα πρωτεία στα λάθη, καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται πιο «διαβασμένες».

Έτσι το 38% των ανδρών πιστεύουν ότι «οποιοδήποτε σαπούνι είναι μια χαρά» για τον καθαρισμό του προσώπου τους, ενώ πολλοί αρκούνται στο να πλύνουν το πρόσωπό τους μόνο με νερό την ώρα τους ντους (2 στους 5 άνδρες ερωτηθέντες) ή πλάκα σαπουνιού (πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών ερωτηθέντων). Οι μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 30 ετών) φαίνεται να έχουν καλύτερες συνήθειες, όπως το ότι χρησιμοποιούν απολεπιστικά scrubs προσώπου.

Τέλος, η μελέτη αποκάλυψε ορισμένα λάθη που κάνουν άνδρες και γυναίκες σε καθημερινά πράγματα που επηρεάζουν την υγιεινή του δέρματος: Ενδεικτικά, το 71% των ανδρών και το 66% των γυναικών έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν σεντόνια ή μαξιλαροθήκες, ενώ περισσότερες από μία στις 2 γυναίκες έχουν κοιμηθεί χωρίς να αφαιρέσουν το μακιγιάζ τους ή έχουν χρησιμοποιήσει βρώμικα πινέλα μακιγιάζ.