Την ώρα που όλος ο πλανήτης αναμένει με αγωνία ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID-19, οι επιστήμονες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί στην αναζήτησή τους για εναλλακτικούς τρόπους προστασίας των ανθρώπων από την ασθένεια.

ια κλινική μελέτη μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστραλία, για να διαπιστωθεί εάν οι ρινικές σταγόνες που περιέχουν αντισώματα κοτόπουλου μπορούν να προσφέρουν κάποια, έστω και προσωρινή, προστασία.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που υποστηρίζει την ασυνήθιστη έρευνα ευελπιστεί ότι τα ζωικά αντισώματα μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους κατά την έκθεσή τους σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης για αρκετές ώρες.

Παρότι δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ρινικές σταγόνες με ζωικά αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο ή την είσοδο σε χώρους με πολύ κόσμο και να προσφέρου αποτελεσματική προστασία.

«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία», αναφέρει η Daria Mochly-Rosen, χημικός του Στάνφορντ που ηγείται της έρευνας.

κλινική μελέτη που διενεργείται στην Αυστραλία, θα αξιολογήσει την ασφάλεια των ρινικών σταγόνων σε 48 υγιείς εθελοντές και τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν, ενώ η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων θα εξεταστεί σε χάμστερ που θα εκτεθούν σκόπιμα στον ιό SARS-CoV-2.

Τα αντισώματα εργαστηρίου για την καταπολέμηση ανθρώπινων ασθενειών παράγονται συνήθως σε καλλιέργειες κυττάρων και είναι συνήθως εξαιρετικά ακριβά, σε αντίθεση με τα αντισώματα της νέας έρευνας, που απομονώνονται εύκολα και φθηνά.

Σε πρώτη φάση, οι κότες δέχονται με ένεση την λεγόμενη ακίδα του ιού, μια επιφανειακή πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών αντιδρά παράγοντας «ανοσοσφαιρίνες Υ», ή IgY, μια ειδική κατηγορία αντισωμάτων που δεν συναντάται στα θηλαστικά.

Λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα, οι κότες θα γεννήσουν αβγά που θα εριέχουν τα αντισώματα που χρειάζονται για την παραγωγή του νέου ρινικού σπρέι.

Η προσέγγιση αυτή παραμένει πειραματική, παρότι τα αντισώματα IgY δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές μελέτες για την πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Υπό δοκιμή βρίσκεται επίσης και ένα στοματικό διάλυμα με IgY για την πρόληψη της τερηδόνας.

Αυτό που δεν έχει γίνει όμως επαρκώς σαφές, είναι η χρονική διάρκεια της προστασίας που θα προσφέρει το συγκεκριμένο ρινικό σπρέι, καθώς τα αντισώματα κοτόπουλου ενδέχεται να διατηρούνται ενεργά στον ανθρώπινο οργανισμό για πολύ καιρό.

γνωστο παραμένει επίσης το εάν ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά στο ρινικό διάλυμα παράγοντας αντισώματα που επιτίθενται στα αντισώματα IgY.

Πάντως, αν το ρινικό διάλυμα αποδειχθεί ασφαλές στις προκαταρκτικές δοκιμές, οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν μεγαλύτερη κλινική μελέτη στις ΗΠΑ.

Και αν οι υπολογισμοί τους ευσταθούν και οι προβλέψεις αποδειχθούν αληθείς, μία δόση των ρινικών σταγόνων θα κοστίζει μόλις 1 δολάριο.