Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για ασθενείς που δεν περνούν τη νόσο βαριά και η χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας δεν είναι δικαιολογημένη.

ελευταία δεδομένα, δείχνουν ότι η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς με κορονοϊό που ξεπέρασαν τη νόσο, δεν βοηθά αυτούς που νοσούν τώρα ούτε να επιβιώσουν, ούτε να αποφύγουν τη διασωλήνωση, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Διακοπή της χορήγησης πλάσματος από αίμα ασθενών που ξεπέρασαν τη νόσο από κορονοϊό σε ασθενείς που νοσούν τώρα από τον πανδημικό ιό, συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε δημοσίευσή του στο British Medical Journal (BMJ).

Παρότι αρχικά υπήρχαν ελπίδες ότι τα αντισώματα από αυτούς που ανάρρωσαν από τη νόσο θα μπορέσουν να βοηθήσουν αυτούς που νοσούν και δυσκολεύονται να ξεπεράσουν την ασθένεια, τελικά τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ούτε βοηθά στην επιβίωση αυτών των ασθενών, ούτε συμβάλλει στην αποφυγή της διασωλήνωσης. Ταυτόχρονα δε, είναι μια ακριβή και πολύ χρονοβόρος διαδικασία για τη χορήγησή του. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ συμβουλεύει να μην χορηγείται σε σοβαρά πάσχοντες από covid, παρά μόνο αν οι ασθενείς αυτοί έχουν ενταχθεί σε τυχαία ελεγχόμενη κλινική μελέτη.

Η σύσταση στηρίζεται σε δεδομένα 16 κλινικών μελετών με 16.236 ασθενείς, με όλο το εύρος βαρύτητας της covid – 19. Η σύσταση καταρτίσθηκε από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με το MAGIC Evidence Ecosystem Foundation με στόχο να παρέχει αξιόπιστες οδηγίες διαχείρισης της νόσου και να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για τους ασθενείς τους.

Πρόκειται για δυναμική σύσταση, η οποία θα ανανεώνεται ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν, ύστερα από αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για ασθενείς που δεν περνούν τη νόσο βαριά και η χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας δεν είναι δικαιολογημένη.

Παρότι το πλάσμα από αναρρώσαντες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται συστηματικά σε κανέναν ασθενή, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά νοσούν, η ομάδα αναγνώρισε ότι υπήρχε αρκετή αβεβαιότητα σε ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη ασθένεια ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση των κλινικών μελετών.

Η ομάδα των αξιολογητών τόνισε επίσης τις πρακτικές προκλήσεις που ενέχει η συγκεκριμένη αγωγή, όπως η ανάγκη εντοπισμού πιθανών δοτών, καθώς και η συλλογή , αποθήκευση και χορήγηση πλάσματος, κάτι που περιορίζει περαιτέρω τη σκοπιμότητα, αλλά και τη δυνατότητα εφαρμογής του.

Αφού εξέτασε διεξοδικά όλες τα δεδομένα, η ομάδα έκρινε ότι σχεδόν όλοι οι καλά ενημερωμένοι ασθενείς θα επέλεγαν να μην λάβουν πλάσμα αναρρωσάντων.

Η σημερινή οδηγία, προστίθεται σε προηγούμενες συστάσεις για τη χρήση αναστολέων υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 και κορτικοστεροειδών για ασθενείς με σοβαρό ή κρίσιμο Covid-19, σε συστάσεις για τη χρήση εξουδετερωτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων σε επιλεγμένους ασθενείς και υπό προϋποθέσεις, όπως επίσης και σε συστάσεις κατά της χρήσης ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με covid-19 ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου.