Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων επιπρόσθετων μέτρων στις διάφορες προνοιακές δομές, μετά τις εξελίξεις με αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους οίκους ευγηρείας.

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό. Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα – ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε φτάσει στους 1000 νεκρούς την ημέρα, όπως στη Ισπανία και τη Βρετάνια. Είναι προφανές ότι υπάρχει διασπορά μετά το άνοιγμα στην κανονικότητα, στην Ισπανία είχαν πάνω από 3.500 κρούσματα, είχαν αύξηση κρουσμάτων στην Γερμάνια, τη Γαλλία την Ιταλία… Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος» είπε ο υπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Και μια ζωή να μπορέσουμε να σώσουμε είναι πολύτιμη»

Φυσικά ξεκαθάρισε πως «είναι φύσει αδύνατον να τεστάρεις όλο τον πληθυσμό καθημερινά».

Για όσους επικαλούνται απόκρυψη κρουσμάτων ο κ. Κικίλιας ανέφερε:  «Ποιος ο λόγος ένας επιστημονικός οργανισμός να κρύψει ένα – δύο – πέντε – επτά κρούσματα; Με πάνω από 200 κρούσματα σταθερά, και με μετρήσεις που μας ανησυχούν για την επιστροφή των νέων στις διακοπές, δυνάμει υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να σώσουμε έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει τους ειδικούς μας»

«Βάλτε μάσκα, τηρήστε αποστάσεις» παρότρυνε όλους τους πολίτες και ειδικά τους νέους, ο κ. Κικίλιας.

Για το εμβόλιο ανέφερε ότι «ο προγραμματισμός είναι να υπάρχουν δόσεις εμβολίου για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τις ευπαθείς ομάδες. Το έχει προαγοράσει η Ευρώπη με 300 εκατ. συν 100 εκατ. δόσεις».