Απαντήσεις στις δικαιολογημένες ανησυχίες μας για τις αλλεργίες που πιθανώς παρουσιάσουν τα άτομα που θα κάνουν το εμβόλιο, μας δίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση στο Facebook.

Δείτε όλη την ανάρτηση:

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech και αλλεργίες

χει ξεκινήσει η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού και πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο (ή την πρώτη δόση του) σε όλο τον κόσμο. Έως τις 21 Δεκεμβρίου είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech 792.142 άνθρωποι στις Η.Π.Α. και 500.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης έως τις 21 Δεκεμβρίου είχαν λάβει την πρώτη δόση 29.596 άνθρωποι στο Ισραήλ, και μέχρι και εχθές 22 Δεκεμβρίου άλλοι 18.583 στον Καναδά.

ασφάλεια του εμβολίου δεν αμφισβητείται από τις ρυθμιστικές αρχές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγείας (MHRA) συνιστά σε οποιονδήποτε με ιστορικό αναφυλαξίας σε τρόφιμα / εμβόλια / φάρμακα να μην λάβουν επί του παρόντος το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech. Υπογραμμίζουν πως αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται περαιτέρω έρευνες.

αραθέτω το σύνδεσμο για διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό και τις αλλεργίες που απαντήθηκαν από ένα πάνελ κλινικών και μελών της Βρετανικής Εταιρείας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, της καμπάνιας για την αναφυλαξία και του allergy.uk. (http://www.anaphylaxis.org.uk/.../pfizer-covid-19.../...).

εν θα κάνω τη μετάφραση του Αγγλικού κειμένου γιατί το παραθέτω μόνο ως παράδειγμα οδηγιών. Οι επίσημες οδηγίες πρέπει να εκδοθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις των αλλεργιολογων της χώρας μας.

εωρώ όμως πως μια αντίστοιχη ιστοσελίδα για τους πολίτες, και κάποιο email αναφοράς για κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, θα αποσυμφορήσει τις τηλεφωνικές γραμμές. Ελπίζω να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια της Eθνικής Eπιτροπής Eμβολιασμών.

[embed]https://www.facebook.com/i.mos2020/posts/3617607294945197[/embed]