Η μάχη κατά της COVID-19 σημαίνει επενδύσεις εκατομμυρίων στην έρευνα και πολύ περιοριστικά μέτρα για την καθημερινή ζωή.

πάρχει όμως και μια κίνηση απλή κι ανέξοδη που τον περιορίζει σημαντικά: το άνοιγμα των παραθύρων.

Ο αερισμός των κλειστών δωματίων μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω πολύ μικρών σταγονιδίων που εκπνέει ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον ιό, υπογραμμίζει η πλειονότητα των ειδικών.

Αυτά τα σύννεφα ιικών σωματιδίων, θεωρείται ότι μπορεί να παραμένουν στον αέρα για μακρά διαστήματα που μπορεί να φθάνουν έως και αρκετές ώρες. Γι' αυτό και πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του παίζει η ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και η δημιουργία ρευμάτων αέρα.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ άλλον έναν τύπο αεροσωματιδίων, τον καπνό του τσιγάρου. Όταν έχετε έναν καπνιστή σε ένα δωμάτιο, τι κάνετε; Ανοίγετε το παράθυρο για να φύγει το σύννεφο του καπνού! Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με το αόρατο νέφος των αεροσωματιδίων του κορονοϊού», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

«Αποφύγετε τους εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο και βεβαιωθείτε πως οι εσωτερικοί χώροι αερίζονται σωστά», συνιστούν από την πλευρά τους τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) που επικαιροποίησαν τις συστάσεις τους τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου.

Τα CDC προσέθεσαν επίσημα τα νέφη αεροσωματιδίων στον κατάλογο των πιθανών τρόπων διάδοσης του κορονοϊού, αν και ο κύριος (τρόπος) παραμένει όπως λένε τα σταγονίδια που εκπνέι σε κοντινή απόσταση κάποιος που έχει μολυνθεί.

Η αμερικανική επιτροπή ειδικών αποδέχθηκε προφάτως την άποψη πολλών επιστημόνων που ζητούσαν εδώ και μήνες να ληφθεί περισσότερο υπόψη ο κίνδυνος του νέφους αεροσωματιδίων, που είχε αγνοηθεί στις αρχές της πανδημίας.

Αντίθετα με άλλες χώρες, η σύσταση να αερίζονται συχνά τα δωμάτια περιλαμβάνεται εδώ και πολλούς μήνες σε όλα τα μηνύματα της γερμανικής κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19.

«Μπορεί οι άνθρωποι συχνά να χαμογελάνε σε ό,τι αφορά τον αερισμό, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο ακριβά και πιο αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας», είχε εξηγήσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στα τέλη Σεπτεμβρίου έπειτα από διαδικτυακή σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Με COVID ή χωρίς, οι Γερμανοί είναι συνηθισμένοι εδώ να αερίζουν τα δωμάτια όπου βρίσκονται, στη δουλειά ή στο σπίτι, κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο εναντίον και άλλων ιών, όπως εκείνος της γρίπης.

Οι γιατροί συνιστούν να αφήνουμε τα παράθυρα ανοικτά, ακόμη και τον χειμώνα. «Στην περίπτωση αυτή, δεν φοράμε ένα κοντομάνικο μπλουζάκι αλλά πουλόβερ»", λέει ο γιατρός Μπέρνχαρντ Γιούνγκε-Χούλσινγκ.

Μια συμβουλή που μπορούμε να κρατήσουμε στο μυαλό μας όταν το κρύο αρχίσει να κυριαρχεί στο βόρειο ημισφαίριο και άρα θα έχουμε λιγότερο την τάση να αερίζουμε απ΄ό,τι το καλοκαίρι.

Όμως, πόσο συχνά πρέπει να αερίζουμε αν δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνιμα ανοικτά τα παράθυρα; «Συνιστάται η πλήρης ανανέωση του αέρα ενός δωματίου τουλάχιστον έξι φορές την ώρα. Είναι πολύ απαιτητικό», απαντά ο καθηγητής Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Σε ορισμένους χώρους όπου υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, αυτή η ανανέωση του αέρα μπορεί να διασφαλιστεί από συσκευές μηχανικού εξαερισμού, των οποίων τα φίλτρα πρέπει να συντηρούνται καλά.

«Έξι φορές την ώρα, αυτό είναι που βρίσκουμε στα TGV ή στα αεροπλάνα, όπου ο αέρας είναι πολύ ασφαλής από άποψη μικροβιακής ποιότητας. Στην πλειονότητα των συνηθισμένων κλειστών χώρων, δεν φθάνουμε σε αυτό το επίπεδο εξαερισμού. Άρα το καλύτερο είναι να αερίζουμε όσο πιο συχνά γίνεται τα κλειστά δωμάτια», εκτιμά ο Φλαό.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των άλλων μέτρων, μόνο ο εξαερισμός δεν αρκεί.