Ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή και πώληση προϊόντων καπνού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η καπνοβιομηχανία για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό είναι να σταματήσει να παράγει, να διανέμει και να πωλεί καπνό», τονίζει ο Γκαν Κουάν, ειδικός στη δημόσια υγεία και διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών των Πνευμόνων (International Union Against Tuberculosis and Lung Disease)

Η Ένωση, που συσπειρώνει ειδήμονες, αξιωματούχους και οργανώσεις υγείας, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις επιπτώσεις του COVID-19 στο 1,3 δισεκ. καπνιστές στον κόσμο, και κυρίως σε εκείνους στις πιο φτωχές χώρες, των οποίων τα συστήματα υγείας είναι ήδη υπερφορτωμένα.

Το κάπνισμα είναι γνωστό πως εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να αντιδρά αποτελεσματικά στις λοιμώξεις. Επίσης, οι καπνιστές μπορεί να πάσχουν ήδη πνευμονικά νοσήματα ή μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή ασθένεια.

Ο Κουάν τόνισε, επίσης, πως οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν «ηθικό χρέος» να συμβουλεύσουν τους καπνιστές να σταματήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος: «αυτή είναι ακριβώς η καλύτερη στιγμή να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα» είπε χαρακτηριστικά.

νακοίνωσε επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα, αλλά και αλλού, αποδεικνύουν πως οι καπνιστές προσβάλλονται από τον νέο κορονοϊό πιο σοβαρά και οι επιπλοκές που εμφανίζουν είναι περισσότερες και βαρύτερης μορφής, ιδίως στην αναπνοή.

Αναφέρει επίσης ότι σε μελέτη 1.000 ασθενών με COVID-19, που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine τον Φεβρουάριο, βρέθηκε πως το ασθενείς που διέκοψαν το κάπνισμα, αλλά και νυν καπνιστές νοσούν βαρύτερα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% από αυτούς να χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη, εισαγωγή σε ΜΕΘ, ή και να πεθαίνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το κάπνισμα μπορεί να εκθέσει τους ανθρώπους σε σοβαρές επιπλοκές από το COVID-19.