Τις γνώσεις του για το «χάπι του βιασμού», με αφορμή την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, μας μεταφέρει ο καθηγητής φαρμακολογίας κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το ένα εκ των δυο πιο συνηθισμένων χαπιών που κυκλοφορούν προκαλεί νάρκωση (το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ) είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

«Όποιος το χρησιμοποιεί, θα πρέπει να ελέγχεται όχι μόνο για την εγκληματική πράξη του βιασμού, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ωστόσο ότι μπορεί να ανιχνευτεί για λίγα 24ωρα στα ούρα, για κάποιες ώρες στο αίμα αλλά και εβδομάδες μετά στο τριχωτό της κεφαλής.

Τι προκαλεί

πως είπε ο κ. Μανωλόπουλος, το χάπι καταστολή, χαλάρωση των αντιστάσεων αλλά και απώλεια μνήμης, ενώ το άτομο αισθάνεται ευφορία, εξακλολουθεί να μιλάει, αλλά δεν ελέγχει τις πράξεις του.

Αναφορικά με την απώλεια μνήμης που προκαλεί, ο καθηγητής είπε πως «Συνήθως μπορεί να έρθουν κάποιες εικόνες στο άτομο, αλλά το διάστημα αυτό παραμένει σκοτεινό».

Είναι άχρωμο άοσμο άγευστο, σε 20 λεπτά ξεκινά η δράση του και ανάλογα με την δόση μπορεί να κρατήσει από 3 έως και 8 ώρες».

Επεσήμανε μάλιστα πως το ένα χάπι είναι ισχυρό υπνωτικό και μπορεί να συνταγογραφηθεί πολύ σπάνια σε περιπτώσεις ισχυρής αϋπνίας, ενώ το άλλο έχει αποσυρθεί με αυτό να σημαίνει πως αντλείται από παράνομα κανάλια μέσω ίντερνετ.

https://www.youtube.com/watch?v=Ni_a7IzdyGs