Με το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού να αποτελεί το… άγιο δισκοπότηρο και την επιστημονική κοινότητα να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανεύρεση θεραπείας, η χορήγηση αντισωμάτων, δηλαδή παραγώγων αίματος, που έχουν παραχθεί από ασθενείς οι οποίοι έχουν ιαθεί από τη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-Cov2, φαντάζει για μερίδα ερευνητών μία ελπιδοφόρα προσέγγιση. Μία προσωρινή λύση θα έλεγε κανείς, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει παράθυρο χρόνου, μέχρι να βρεθεί το σωτήριο εμβόλιο, ή να λειτουργήσουν άλλες υπό διερεύνηση θεραπείες. Η μέθοδος, άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί από το 1918 σε ιογενείς ασθένειες.

Η Mayo Clinic, πήρε πρόσφατα έγκριση από τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, προκειμένου να ξεκινήσει, ως επικεφαλής πολλών ιατρικών κέντρων των ΗΠΑ, κλινική μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο από τον κορωνοϊό.

Ο επικεφαλής της κλινικής μελέτης της Mayo Clinic, καθηγητής Αναισθησιολογίας, Dr Michael Joyner, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απάντησε μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις τγια τον μηχανισμό της θεραπείας, την ένδειξη, την χρονική διάρκεια που μπορεί να έχει και αν αυτή σχετίζεται με το ποσό των αντισωμάτων που χορηγούνται, τις παρενέργειες, καθώς και το πότε αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

Ερ: Πόσοι ασθενείς μετέχουν στη μελέτη;

Απ: Η μελέτη αυτή ξεκινάει αργότερα στο τέλος αυτής της εβδομάδας με τουλάχιστον 50 ασθενείς

Ερ: Πρόκειται για θεραπεία που απευθύνεται μόνο σε βαρέως πάσχοντες;

Απ: Προσπαθούμε να καθορίσουμε σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται καλύτερα η μέθοδος. Σύμφωνα με παλαιότερες παρατηρήσεις, τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν νοσηλευόμενοι ασθενείς μέτριας βαρύτητας, πριν χρειαστεί να μπουν σε ΜΕΘ, και αυτοί φαίνεται να είναι η κύρια ομάδα ασθενών, στους οποίους η μέθοδος έχει ένδειξη.

Ερ: Ποιος είναι ο μηχανισμός της θεραπείας; Είναι κάτι σαν τον αντιτετανικό ορό θα λέγατε;

Απ: Ναι η χορήγηση αντισωμάτων από ιαθέντες βοηθούν τους νοσούντες να καταπολεμήσουν τον ιΌ.

Ερ: Πρόκειται για προσωρινή θεραπεία, μέχρι να βρεθεί κάποιο εμβόλιο ή κάποια άλλη θεραπεία; (Στον HIV για παράδειγμα δεν έχουμε εμβόλιο)

Απ: Ναι πρόκειται για ένα παράθυρο χρόνου μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.

Ερ: Πόσο διαρκεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας; Μπορεί να είναι σχετική με το ποσό των αντισωμάτων που χορηγούνται;

Απ: Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό.

Ερ: Η μέθοδος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται ως μέτρο προφύλαξης, από ότι ως μέτρο θεραπείας της νόσου;

Απ: Η χρήση της μεθόδου ερευνάται με προσοχή τώρα σε αυτές τις κλινικές μελέτες. Παρόμοια σκευάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί με πολύ προσοχή στο παρελθόν για άλλους ιούς

Ερ: Πόσα άτομα μπορούν να θεραπευθούν από το πλάσμα ενός ατόμου;

Απ: Δύσκολο να το ξέρει κανείς, αλλά δύο μονάδες πλάσματος μπορούν να παραχθούν από έναν δότη αίματος, ο οποίος όμως μπορεί να δωρίσει αίμα πολλές φορές.

Ερ: Πώς μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά η μέθοδος, για παράδειγμα σε μέρη που οι θετικοί στον κορωνοϊό είναι λίγοι;

Απ: Ελπίζουμε κατά κάποιο τρόπο ότι κάποια στιγμή θα καταστεί δυνατό η συγκεκριμένη μελέτη να λάβει χώρα σε όλη την Αμερική, διότι ήδη συμμετέχουν πάρα πολλά κέντρα. Πρόκειται για ένα εθνικό πρόγραμμα.

Ερ: Γνωρίζουμε ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι καινούργια. Πού αλλού έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και με τι αποτελέσματα;

Απ: Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ασθένειες όπως πνευμονία, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, SARS, διφθερίτιδα, στον αιμορραγικό πυρετό της Αργεντινής, αλλά και στην Ισπανική Γρίπη του 1918. Υπάρχουν μάλιστα δεδομένα από τη γρίπη του 1918 που έδειξαν ότι όσοι έλαβαν ορό πλάσματος είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνηνότητας.

Ερ: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από αυτή την πρακτική;

Απ: Οι ίδιες παρενέργειες που ισχύουν και στη μετάγγιση αίματος, οι οποίες όμως έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εμφανιστούν. Π.χ. παρενέργειες που μπορεί να οφείλονται σε διαφορετική ομάδα αίματος, αλλεργική αντίδραση, λοίμωξη από τη μετάγγιση.

Ερ: Ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα;

Απ: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ιδιώτες χορηγοί. Δεν υπάρχουν μείζονα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα αυτή τη στιγμή

Ερ: Πότε αναμένετε να έχετε τα πρώτα αποτελέσματα;

Απ: Ελπίζουμε να έχουμε πρώιμα αποτελέσματα, σε λίγες εβδομάδες, στις αρχές Μαΐου. Προηγούμενες παρατηρήσεις πάντως είναι ενθαρρυντικές για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.