Τους τελευταίους μήνες συζητάμε και ακούμε πολύ για αλλαγή, για νέες δεξιότητες, για προσαρμογή, για ομαδικό πνεύμα, κουράγιο, και ανθεκτικότητα. Προσθέστε στη λίστα και την ευτυχία. Σε στιγμές ή όχι, αυτόνομη ή κομμάτι ενός συνόλου που περιλαμβάνει αισιοδοξία, χαρά και ευχαρίστηση, ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα, όπως κι αν τη βιώνει, η ευτυχία είναι σημαντική! Και χρειάζεται να τη διατηρήσουμε ζωντανή. Η Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited Coach μας δίνει τη δική της προσέγγιση για το πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε.

7 τρόποι για την κατάκτηση της ευτυχίας

ν ανήκετε σε όσους πιστεύουν ότι έρχεται έτσι από μόνη της, πως είναι μια λαμπερή ηλιαχτίδα ή ένα χρωματιστό πυροτέχνημα που φωτίζει τη ζωή μας ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένουμε, για να μας αφήσει ύστερα να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα σας πω πως ναι μπορεί να είναι αυτό, αλλά και ό,τι κάνουμε εμείς για να της ανοίγουμε το δρόμο! Την ευτυχία μας τη χτίζουμε καθημερινά, και σε καιρούς όπως οι τωρινοί που τα θεμέλιά της μπορεί να κλονίστηκαν, αξίζει να την ενισχύουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους:

Με σχέσεις ουσιαστικές

ι σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες ή να μην είναι για να διαρκέσουν για πάντα. Η ενέργεια, η ουσία, η εξέλιξη, η ανταλλαγή, η θετικότητα και η αυτοπεποίθηση είναι συστατικά που χρειάζεται να μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει να είναι κοντά μας. Εάν αυτό δε συμβαίνει, τότε είναι αναγκαίες οι ανάλογες αλλαγές, προσθήκες ή προσαρμογές ώστε να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα ενθαρρύνει να είναι κανείς ο εαυτός του και θα συντείνει στην ευτυχία του.

Με νόημα και σκοπό ζωής

ιατί είμαι εδώ; Πού θέλω να πάω; Σε τι αφιερώνω την ενέργειά μου; Ποιο είναι το όνειρό μου; Είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπει κανείς το προσωπικό του όραμα, αλλά να θυμίζει στον εαυτό του πως όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, ο σκοπός θα οδηγεί πάντα εκεί που βρίσκονται οι ευκαιρίες για ό,τι έχει νόημα και ουσία.

Με καλοσύνη

νοίγουν οι δρόμοι, το μυαλό και έρχονται ευκαιρίες. Ναι, η εμπειρία, η γνώση, οι δεξιότητες, φυσικά και συμβάλλουν στην εξέλιξη. Η καλοσύνη όμως προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας δημιουργεί πεδίο ηρεμίας, αισιοδοξίας και σιγουριάς. Όταν δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείς, να αδιαφορήσεις ή να συγκριθείς, είσαι εκεί και είναι και οι άλλοι για σένα, να σε στηρίξουν και να σε εμπιστευθούν.

Με εστίαση στα δυνατά σημεία

πάρχουν σε όλους και αξίζει να αναδεικνύονται. Σε μια περίοδο γεμάτη ερεθίσματα και προτροπές για να μάθουμε, να εστιάσουμε, να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε, χρειάζεται καθένας μας να διατηρεί ζωντανό αυτό που πραγματικά είναι με όλα τα θετικά, δυνατά χαρακτηριστικά που ήδη διαθέτει. Είναι αυτά που μας έχουν ήδη δώσει τη σιγουριά και την ανθεκτικότητα να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα!

Με ροή και συνέπεια

ναρμονίζοντας ή ..ευθυγραμμίζοντας το "ποιος είμαι" – με το "τι θέλω" και "τι κάνω". Η ροή εκτός από την αποτελεσματικότητα ενισχύει τη συγκέντρωση και τη θετική σκέψη μέσα από την αίσθηση πληρότητας και νοήματος. Ανακαλύπτοντας ή κάνοντας τις σωστές επιλογές που ενισχύουν τη ροή παραμένει κανείς σε διαρκή πρόοδο και οδηγείται σε επιτυχίες.

Με ευγνωμοσύνη

ίναι γνωστά τα ευεργετικά της αποτελέσματα και αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο – ιδανικά λίγα λεπτά κάθε μέρα – αναλογιζόμενοι όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε τύχη και χαρά που υπάρχουν στη ζωή μας: αυτή η άσκηση αποκτά μεγαλύτερη αξία αν επιπρόσθετα απαντά κανείς στις σκέψεις: "πώς θα ήμουν αν δεν τα είχα;" (πχ καλούς φίλους) ή "πώς ήμουν πριν μου συμβούν;" (πχ θετική αλλαγή στην εργασία).

Με εμπειρίες

ευτυχία κρύβεται πολύ συχνότερα σε ό,τι ζούμε και όχι σε ό,τι αποκτούμε. Η ευτυχία συνδέεται με ό,τι βιώνουμε και όχι με ό,τι έχουμε. Αξίζει να δημιουργούμε τη συνθήκη για όμορφες εμπειρίες ακόμα και μέσα από τα πιο απλά της καθημερινότητας.

Αυτό που έχουμε το συνηθίζουμε γρήγορα. Αυτό που έχουμε ζήσει, έχουμε τη δυνατότητα να το ανακαλούμε και να το περιγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια, να το ξαναζωντανεύουμε στη μνήμη μας και να το θυμίζουμε στον εαυτό μας ή να το μοιραζόμαστε με άλλους, αναβιώνοντας τις ίδιες εικόνες και ξανανιώθοντας τα ίδια ακριβώς συναισθήματα όπως τότε που το ζήσαμε για πρώτη φορά. Αυτό είναι ευτυχία. Και θα βρίσκει πάντα το χώρο και το χρόνο να είναι εκεί, όταν την (προσ)καλούμε!