Η ελαιογραφία του Βρετανού καλλιτέχνη, γνωστού για τα ευφυή έργα του, τα οποία συχνά αναφέρονται σε διεθνή γεγονότα, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο σε μια δημοπρασία που εξελίχθηκε σε μια εννιάλεπτη αναμέτρηση μεταξύ πέντε συλλεκτών.

Ο πίνακας ολοκληρώθηκε το 2005, με τίτλο «Show me the Monet», και πρόκειται για «εκδοχή» του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος του 1899 του Κλοντ Μονέ «Le Bassin aux Nympheas». Μόνο που ο Banksy απεικονίζει τη «Λιμνούλα με τα Νούφαρα» γεμάτη με αναποδογυρισμένα καροτσάκια σουπερμάρκετ κι έναν κώνο κυκλοφορίας.

 

To αρχικό έργο του Κλοντ Μονέ
To αρχικό έργο του Κλοντ Μονέ
Το “Show me the Monet”

 

Ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο στα αγγλικά και πρόκειται για παράφραση της έκφρασης show me the money – δείξε μου το χρήμα.

Η τιμή που έπιασε στη δημοπρασία είναι η δεύτερη υψηλότερη για έργο του Banksy μετά το «Desolved Parliament» («Διαλυμένο Κοινοβούλιο), που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες και πουλήθηκε πέρυσι έναντι 9,9 εκατ. στερλινών.

Το «Desolved Parliament»

O πίνακας «Show Me the Monet» εντάσσεται σε μια σειρά έργων του Banksy με τίτλο «Crude Oils», που αποτελούν τη δική του εκδοχή εμβληματικών έργων ζωγραφικής, όπως τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που εμφανίζονται μαραμένα μέσα σε ένα βάζο, τα «Νυχτοπούλια» του Έντουαρντ Χόπερ, που απεικονίζουν έναν θυμωμένο άνδρα με μποξεράκι στα χρώματα της σημαίας της Βρετανίας και το «Marilyn» του Άντι Γουόρχολ με το πρόσωπο της Κέιτ Μος στη θέση εκείνου της Μέριλιν Μονρόε.

Πρόκειται για συμβολικά έργα του Banksy που επιχειρεί να αναδείξει «την περιφρόνηση προς το περιβάλλοντο από μια κοινωνία που εναγκαλίζεται τις υπερβολές του καταναλωτισμού», όπως είπε ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής για την Ευρώπη του τομέα «Σύγχρονη Τέχνη» του οίκου Sotheby’s.