10 εταιρείες μπαίνουν ισχυρά στο "παιχνίδι" για το Ultra Fast Broadband (UFBB) καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την προκήρυξη στον ανταγωνιστικό διάλογο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πρόκειται για έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπως αναφέρει το υπουργείο

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700 εκατ. ευρώ, και 300 από αυτά προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB θα επηρρεάσει 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον, με ταχύτητες 100 Μbps το λιγότερο.

Το όλο αυτό έργο είναι τμήμα του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία της "Κοινωνίας του Gigabit".

"Μια από τις κύριες αποστολές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε εποχή", δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

"Το Ultra Fast Broadband είναι ένα πολύ σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω αυτού του έργου δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στέλνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας" συμπλήρωσε επιπλέον.

"Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο και μάλιστα από επιχειρήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές, καταδεικνύει τη σημασία του Ultra Fast Broadband. Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Συμμετοχή στη διαδικασία δήλωσαν οι ακόλουθες εταιρείες:

• Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία

• Oman Fiber Optic SAOC

• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών

• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία

• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων

• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία

• Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών

• Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία