Το Twitter έκανε γνωστό ότι τους επόμενους μήνες σχεδιάζει να λανσάρει τη νέα λειτουργία «Super Follow» που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρεώνουν τους ακολούθους τους για πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.

Ακόμη, η εταιρεία προχωρά το Spaces, ανταγωνιστικό της εφαρμογής Clubhouse, η οποία προσφέρει συνομιλίες ήχου (audio chats). Το «Twitter Spaces» βρίσκεται σε φάση δοκιμών από 1.000 χρήστες και ακόμη δεν είναι διαθέσιμο ευρύτερα για τους χρήστες.

Το Twitter αναζητά νέους τρόπους, πέρα από τη διαφήμιση, για να αυξήσει τα κέρδη του και να αποζημιώνει οικονομικά τους πιο παραγωγικούς χρήστες του.

Όπως ανακοινώθηκε σε διαδικτυακή ενημέρωση των επενδυτών και αναλυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους New York Times, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα επιτρέπει σε ορισμένους χρήστες, π.χ. διασημότητες και επιδραστικούς χρήστες (influencers), να χρεώνουν τους ακολούθους του για έξτρα περιεχόμενο και αποκλειστικό υλικό, όπως συνδρομητικά ενημερωτικά δελτία, βίντεο, παροχή ειδικών εκπτώσεων κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες-ακόλουθοι θα πληρώνουν ένα μηνιαίο συνδρομητικό τέλος.

Το Twitter δεν αποκάλυψε ποιο ποσοστό από το συνδρομητικό τέλος θα κρατά για τον εαυτό του. Γνωστοποίησε όμως ότι θέτει ως στόχο το 2023 τα συνολικά έσοδά του να ξεπεράσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 3,7 δισ. εσόδων το 2020. Στοχεύει επίσης να αυξήσει τους χρήστες του από περίπου 192 εκατομμύρια σήμερα τους 315 εκατομμύρια το 2023.

Η μετοχή του Twitter -η οποία έχει ανέβει πάνω από 100% μέσα σε έναν χρόνο- κινήθηκε εκ νέου ανοδικά στο αμερικανικό Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις. Η τελευταία σημαντική αλλαγή που είχε κάνει η πλατφόρμα ήταν το 2017, όταν διπλασίασε τον αριθμό των επιτρεπόμενων χαρακτήρων στα μηνύματα (tweets) των χρηστών.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Τζακ Ντόρσι, «μας ασκούν κριτική ότι είμαστε αργοί, δεν είμαστε καινοτόμοι και δεν μας εμπιστεύονται». Γι’ αυτό ήρθε πλέον η ώρα νέων σημαντικών αλλαγών και πειραματισμών. Μεταξύ άλλων, εντός του 2021 θα ξεκινήσουν και οι κοινότητες χρηστών, που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση χρηστών του Twitter με κοινά ενδιαφέροντα».