Τεχνητή νοημοσύνη και στο Instragram, το οποίο θα αρχίσει να προειδοποιεί τους χρήστες του σε περίπτωση που η λεζάντα μιας φωτογραφίας ή βίντεο θεωρηθεί προσβλητική για τους υπόλοιπους χρήστες, ώστε να την αλλάξουν.

Το Instragram, το οποίο ανήκει πλέον στο Facebook, έχει αναπτύξει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα αρχίσει να ανιχνεύει δυνητικά προσβλητικές λεζάντες μέσα στους επόμενους μήνες.

Βασικός στόχος του νέου αυτού εργαλείου είναι η καταπολέμηση του κυβερνο-εκφοβισμού, που έχει εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το Instagram μάλιστα να έχει χαρακτηρισθεί το 2017 ως η χειρότερη πλατφόρμα στον κόσμο αναφορικά με τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο.

Από εδώ και στο εξής λοιπόν, με το νέο αυτό εργαλείο, όταν ο χρήστης πληκτρολογεί ένα προσβλητικό ή επιθετικό μήνυμα ή λεζάντα κάτω από μια φωτογραφία ή βίντεο στο Instagram, θα λαμβάνει άμεσα ένα μήνυμα ότι το κείμενο του μοιάζει με άλλα που ήδη έχουν χαρακτηρισθεί προσβλητικά. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το μήνυμά του, αν χαρακτηριστεί προσβλητικό, προτού το δημοσιοποιήσει, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

«Εκτός από τον περιορισμό της εξάπλωσης του εκφοβισμού, η προειδοποίηση αυτή θα βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι επιτρέπουμε και τι δεν επιτρέπουμε στο Instagram και πότε ο λογαριασμός ενός χρήστη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ότι καταπατά  τους κανονισμούς μας», αναφέρεται στο ιστολόγιο της πλατφόρμας.

Ανάλογο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει αρχίζει να χρησιμοποιείται από τον Ιούλιο στο Instagram, για να ειδοποιεί τους χρήστες πότε τα σχόλιά τους σε αναρτήσεις τρίτων μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικά.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θεωρούνται ενθαρρυντικά και διαπιστώσαμε ότι παρόμοιου τύπου οι προτροπές πιθανότητα ωθούν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τι θα γράψουν, εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία», αναφέρουν εκπρόσωποι του Instagram.