Τα smartphones και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο προσκήνιο των τεχνολογικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, αλλά η μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξακολουθεί να "πλήττει" τις δυνατότητές τους.

νεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικό είναι το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σας, συνήθως απαιτείται να το φορτίσετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

ι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούμε για την τροφοδοσία των συσκευών μας σαφώς είναι πολύ πιο εξελιγμένες από τις προγενέστερες, αλλά καθώς τα smartphones, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παρόμοιες συσκευές εξελίσσονται με απίστευτους ρυθμούς, απαιτούνται ακόμα πιο "προχωρημένες" μπαταρίες, ώστε να διαρκεί η τροφοδοσία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τη λύση στο πρόβλημα διατείνονται ότι έχουν Αυστραλοί ερευνητές: Με την μπαταρία λιθίου-θείου, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances», είναι σε θέση να τροφοδοτήσει ένα smartphone ακόμα και για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα μπαταρία λιθίου-θείου (Li-S),  λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε αντίθεση με τις μπαταρίες αντίστοιχου τύπου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ευρεία χρήση της στις κινητές συσκευές και αυτοκίνητα.

Οι μπαταρίες λιθίου-θείου έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ηλεκτρικό φορτίο συγκριτικά με τις μπαταρίες λιθίου. Η μικρή διάρκεια ζωής τους όμως θεωρείται σοβαρό μειονέκτημα.

μικρή διάρκεια ζωής οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του κύκλου φόρτισης-αποφόρτισης, τα ηλεκτρόδια της μπαταρίας διαστέλλονται και συστέλλονται αποκλίνοντας από τον αρχικό τους όγκο κατά 78%, κάτι το οποίο προκαλεί τόσο τη φθορά των ηλεκτροδίων όσο και του αγώγιμου πολυμερούς, το οποίο συγκρατεί τα ηλεκτρόδια μεταξύ τους.

ο ίδιο βέβαια συμβαίνει και στα ηλεκτρόδια των μπαταριών λιθίου, σε μικρότερη έκταση όμως, πράγμα που επιτρέπει στην μπαταρία να διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι Αυστραλοί ερευνητές άλλαξαν την αρχιτεκτονική της μπαταρίας.

το νέο σχεδιασμό μειώθηκε η προσθήκη αγώγιμου πολυμερούς, ώστε τα ηλεκτρόδια να συστέλονται και να διαστέλονται με μεγαλύτερεη ευελιξία,  αποτρέποντας έτσι τη φθορά των παρακείμενων στοιχείων.

τη νέα μπαταρία η απρόσκοπτη ροή των ιόντων μεταξύ των ηλεκτροδίων εξασφαλίζεται όχι από το αγώγιμο πολυμερές, το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε τον «συνδετικό ιστό», αλλά από "γέφυρες" οι οποίες αποτελούνται από θείο και άνθρακα.

"Η παραγωγή της νέας μπαταρίας Li-S, αφού το θείο είναι ένα στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στη φύση και ως εκ τούτου είναι φθηνό, θα έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, ενώ το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είμαι σαφώς πολύ μικρότερο, σε σχέση με τις μπαταρίες  που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και να οδηγήσει σε λιγότερο επικίνδυνα απόβλητα", δηλώνουν οι ερευνητές.

"Για να έχουμε φθηνότερη ενέργεια και πιο ηθικές μπαταρίες, χρειαζόμαστε ένα εκ βάθρων νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.", αναφέρεται στο New Scientist.

Γεγονός είναι πάντως, ότι αρκετοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών λιθίου στον κόσμο, στην Κίνα και την Ευρώπη, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της παραγωγής των εν λόγω μπαταριών Li-S, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Monash, και οι περαιτέρω δοκιμές τους θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία στις αρχές του τρέχοντος έτους.

 

2 style="text-align: center;">

href="https://www.facebook.com/smartecgreece/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Νο 1 service κινητών και tablet SAMSUNG στην Ελλάδα!