Ποιος δεν έχει βιώσει τις συνέπειες μιας κακής σύνδεσης στο Διαδίκτυο;

Μερικές φορές, το πρόβλημα προέρχεται από τις ρυθμίσεις του router ή από προβλήματα στις προσφερόμενες υπηρεσίες του παρόχου, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μια κακή σύνδεση WiFi προκύπτει λόγω κάποιων _συγκεκριμένων_ αντικειμένων ή επίπλων που έχουμε στο σπίτι και είναι πολύ κοντά στο router ή τους υπολογιστές μας ή τα κινητά μας.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε τους πιο συνηθισμένους "εχθρούς" του WiFi σας, ώστε να η σύνδεσή σας να λειτουργεί απόσκοπτα.

1. Μεταλλικές επιφάνειες και έπιπλα

Λίγο πολύ γνωρίζετε για την αγωγιμότητα των υλικών σωμάτων και ξέρετε πως το μέταλλο είναι καλός αγωγός. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπει στην ηλεκτρική ενέργεια να το διαπερνά. Δεδομένου λοιπόν ότι το WiFi σας απελευθερώνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια ή αντικείμενο στο σπίτι σας παρεμβαίνει στη διάδοση των κυμάτων αυτών. Αν θέλετε λοπόν η σύνδεσή σας να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε το router σας μακριά από μεταλλικά αντικείμενα.

2. Τοίχοι από τούβλο και πέτρα

Ορισμένα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι τοίχοι των σπιτιών μας έχουν την ιδιότητα να παρεμποδίζουν τη διάδοση του σήματος του WiFi. Tα πιο συνηθισμένα υλικά που παρεμποδίζουν την αξιοπιστία της σύνδεσης είναι το μάρμαρο, το τσιμέντο, το σκυρόδεμα, ο γύψος και το τούβλο. Αυτό μας εξηγεί και το λόγο που στα διώροφα σπίτια συνήθως έχουμε πολύ αδύναμη σύνδεση στο internet σε έναν από τους δύο ορόφους. Για να βελτιώστε τη σύνδεσή σας, τοποθετήστε το router σας σε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό χώρο και μακριά από τοίχους.

3. Καθρέφτες

Το υλικό που μας επιτρέπει να δούμε την αντανάκλασή μας στον καθρέφτη, ανακλά επίσης και το σήμα του router, λειτουργώντας σαν ασπίδα και κάνοντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει να αναπηδούν. Όταν λοιπόν ένας καθρέφτης βρίσκεται πολύ κοντά στο router, το πιθανότερο είναι η ένταση του σήματος να είναι πιο αργή και ασταθής.

4. Ψυγεία και πλυντήρια

Γενικά, οι ηλεκτρικές συσκευές με σωληνώσεις μέσα στις οποίες κυκλοφορεί νερό δεν έχουν πολύ φιλικές σχέσεις με το σήμα WiFi. Το νερό, επειδή είναι καλός αγωγός, μπορεί να απορροφήσει μέρος της ενέργειας από των ασύρματων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της σύνδεσής μας.

5. Λαμπάκια και χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Τα πολύχρωμα λαμπάκια, όπως αυτά που συνηθίζουμε να βάζουμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, πολλές φορές ευθύνονται για το αδύναμο σήμα WiFi στο σπίτι ή στο γραφείο. Το τσιπάκι που περιέχουν, ώστε να αναβοσβήνουν, δημιουργεί σπινθήρα, με συνέπεια να  δημιουργείται μαγνητικό πεδίο που αλληλεπιδρά με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει ο router σας. Γι' αυτό, είναι προτιμότερο δέντρο και router να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

6. Baby monitors

Ναι, το ξέρουμε ότι θέλετε να ξέρετε τι κάνει ο κανακάρης σας κάθε στιγμή, όμως αυτά τα monitors δημιουργούν παρεμβολές 2,4 GHz, όπως το WiFi. Όταν λοιπόν 2 ή περισσότερες συσκευές μεταδίδουν στην ίδια συχνότητα, χρησιμοποιούν αέρα για να στείλουν τα δεδομένα τους αντί να μεταδίδουν κύματα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση ασύρματης σύνδεσης. Παρότι λοιπόν, τα baby monitors συνήθως απαιτούν σύνδεση στο δίκτυο για να λειτουργήσουν σωστά, καλό θα ήταν να μην τα τοποθετήσετε πολύ κοντά στο router.

7. Drones

Τα drones, όπως και τα baby monitors, λειτουργούν και αυτά στα 2,4 GHz. Όμως δεν δημιουργούν όλα τα μοντέλα τις ίδιες παρεμβολές. Αυτό εξαρτάται από την ισχύ που απαιτείται για τη λειτουργία κάθε μοντέλου. Για καλό και για κακό λοιπόν, ας μην "πιλοτάρουμε" δίπλα από τον router, όταν κάποιος στο σπίτι προσπαθεί να συνδεθεί.

8. Φούρνος μικροκυμάτων

'Αλλη μια συσκευή που το φάσμα συχνοτήτων που εκπέμπει είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται από το WiFi. Καλό θα ήταν λοιπόν, αν ο router σας βρίσκεται κοντά σε έναν φούρνο μικροκυμάτων, να τον τοποθετήσετε σ' ένα σημείο πιο ψηλά από το επίπεδο του φούρνου. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα παρεμβολών και η σύνδεσή σας θα είναι καλύτερη.

Εάν συνήθως ή πολύ συχνά έχετε κακό σήμα, λάβετε επίσης υπόψη σας τα παρακάτω:

l>

  • Επιλέξτε, σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω, το καταλληλότερο σημείο για να τοποθετήσετε τον router σας.
  • Φροντίστε ο router σας να είναι επικαιροποιημένος.
  • Χρησιμοποιήστε μια πιο ισχυρή κεραία.
  • Κρυπτογραφήστε το WiFi σας και προστατέψτε το με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τον μαντέψει εύκολα.
  • Αγοράστε έναν ενισχυτή σήματος WiFi (WiFi extender).
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τις πιο πρόσφατες και σύγχρονες τεχνολογίες WiFi.
  • Οι ευρυζωνικές συνδέσεις που λειτουργούν στα 5 GHz, προσφέρουν συνήθως πολύ ταχύτερη σύνδεση, επειδή έχουν μικρότερο traffic από αυτό των 2,4 GHz.
  • Ακόμα κι αν σας φαίνεται συμβουλή-κλισέ, κάντε επαναφορά (reset) του router σας.

    υτή η ενέργεια διαγράφει τη μνήμη και σας επιτρέπει να εγκαθιστάτε τα updates.

  • ol>

    trong>Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε.

    trong>Αν έχετε κάποια ακόμα συμβουλή να προσθέσετε στη λίστα μας, θα χαρούμε να την προσθέσετε σαν σχόλιο στα social!

    style="text-align: right;">Illustrated by Natalia Tylosova for Bright Side

    υχαριστούμε την Smartec A.E., επίσημο επισκευαστικό κέντρο κινητών και tablet Samsung.

    ληροφορίες σχετικά με τη Smartec, μπορείτε να βρείτε στο smartecservice.gr

    αι στο smartec.gr