Μια υπόθεση απάτης που ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης και έχει …άρωμα από Κίνα, απασχόλησε πρόσφατα το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης δικογραφίας βρίσκεται διαδικτυακή απάτη ύψους 307 εκατ. ευρώ με κεντρικό πρόσωπο έναν 47χρονο Κινέζο, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 22 Δεκεμβρίου του 2018 και σε εκτέλεση Ερυθράς Αγγελίας της Interpol.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του ο 47χρονος είχε οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές ενώ το Εφετείο με βούλευμα που εξέδωσε τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του στη Κίνα. Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος εξέφρασε με την απόφαση που εξέδωσε διαφορετική νομική άποψη. Οι αρεοπαγίτες για τυπικούς λόγους έκριναν ότι όχι μόνο πρέπει να αναιρεθεί το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών αλλά και να αποφυλακιστεί ο εκζητούμενος από τις ελληνικές φύλακες. Οι λόγοι που οι αρεοπαγίτες τάχθηκαν υπέρ της αναίρεσης του βουλεύματος, ανάγονται στη διαδικασία έκδοσης του εντάλματος από τις κινέζικες αρχές σε βάρος του 47χρονου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως αν ο Κινέζος υπήκοος εκδίδονταν στη χώρα του ενδέχεται να αντιμετώπιζε ακόμη και τη θανατική ποινή!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση που εξέδωσαν οι αρεοπαγίτες (124/2020), ο 47χρονος ως διαχειριστής εταιρείας στη Κίνα, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017, «χωρίς την έγκριση του Δημοσιονομικού Ρυθμιστικού Τμήματος της Κίνας, προέβη στη ψευδή δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο προϊόντων δανείου σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων με σκοπό την παράνομη απόσπαση χρημάτων από επενδυτές, με δέλεαρ, δήθεν, υψηλά κέρδη». Παράλληλα, «μέσω διαφήμισης σε ιστοσελίδες και με άλλα μέσα, έπεισε 20.028 άτομα να επενδύσουν σε πλασματικούς δανειακούς στόχους, στη διαδικτυακή πλατφόρμα δανείων της εταιρείας του με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία της εταιρείας περίπου 2,424 δισ. RMB (περίπου 307 εκατ. ευρώ) και ο ίδιος να αποκομίσει κέρδος περίπου 500 εκατ. RMB (περίπου 63 εκατ. ευρώ), ποσό, το οποίο, μέσω διαδοχικών λογαριασμών, το μετέφερε σε λογαριασμό του εκτός Κίνας».

Αρχικά οι Κινέζοι απέδωσαν στον 47χρονο το αδίκημα της «παράνομης απορρόφησης δημόσιων καταθέσεων» στη συνέχεια όμως και κατόπιν αλληλογραφίας τους με τις ελληνικές δικαστικές αρχές και του υπουργείο Δικαιοσύνης του απήγγειλαν και νέο αδίκημα για «συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω απάτης».

Διαδικτυακή πλατφόρμα χρυσού

Από την απόφαση του Αρείου Πάγου, προκύπτει ότι οι αρχές της Κίνας βάσισαν τη νέα κατηγορία στο γεγονός ότι ο εκζητούμενος είχε δημιουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών χρυσού, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Χρυσού της Σαγκάης και πως διαθέτει πιστοποίηση συναλλαγών χρυσού στο διαδίκτυο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, ο 47χρονος διαφήμιζε πως όποιος εγγραφεί ως μέλος της πλατφόρμας του και αγοράσει τα προϊόντα της, αυτή «θα δανείσει τα συγκεντρωμένα κεφάλαια στις σχετικές επιχειρήσεις στην αλυσίδα της βιομηχανίας χρυσού, για να κερδίσει το επιτοκιακό περιθώριο», καθώς και «ότι το να επενδύσει και να αγοράσει κάποιος τα προϊόντα που διαχειρίζεται μέσω της ανώτερης πλατφόρμας είναι ασφαλές και αξιόπιστο και εγγυάται την επιστροφή του κεφαλαίου και επιπλέον ετήσιο εισόδημα της τάξης 5% - 12% μετά τη λήξη των προϊόντων». Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα της Κίνας, ο 47χρονος μέσω των κεφαλαίων που συγκέντρωσε από την παραπάνω παράνομη δραστηριότητά του, δημιούργησε στη συνέχεια άλλα διαδικτυακή πλατφόρμα που πωλούσε προϊόντα οικονομικής διαχείρισης. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έβγαλε από αυτή την …μπαμπούσκα εταιρειών το διοχέτευσε στη συνέχεια εκτός Κίνας και σε λογαριασμούς του στο εξωτερικό.

Αναιρώντας το βούλευμα τους συμβουλίου Εφετών που είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης του 47χρονου, ως εσφαλμένο, οι αρεοπαγίτες έκριναν πως τα νεώτερα έγγραφα που απέστειλαν οι Κινέζοι στις ελληνικές δικαστικές αρχές, για να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα της «παράνομης απορρόφησης δημόσιων καταθέσεων», δεν συνιστούν «δικαστική πράξη» και ως εκ τούτο δεν έχουν τηρηθεί εκ μέρους της Κίνας, όσα προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ελλάδας για τα ζητήματα της έκδοσης.

Πλέον, μετά την εξέλιξη αυτή για να ανοίξει εκ νέου η συγκεκριμένη υπόθεση στην Ελλάδα, θα πρέπει οι αρχές της Κίνας να εκδώσουν νέο ένταλμα σύλληψης.