Στα σκαριά κυβερνητικό σχέδιο “ομπρέλα” με μέτρα στήριξης για τους ανέργους

0
30

Στα “σκαριά” βρίσκεται κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση ιδίως των ανέργων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι να διαμορφωθεί μία “ομπρέλα” παρεμβάσεων η οποία θα αφορά όσους δεν έχουν ενταχθεί στο έως τώρα πρόγραμμα των μέτρων στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται οι εργοδότες, οι μισθωτοί και οι αυταπασχολούμενοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα, τα οποία θα αφορούν τους “ανένταχτους” ως τώρα στα μέτρα στήριξης και προπαντός των ανέργων, θα ανακοινωθούν πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη 8 Απριλίου.

Ωστόσο,στην κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα.

Το βέβαιο είναι όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως θα αφορούν νέα προγράμματα απασχόλησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Υπ. Εργασίας, κο Γιάννη Βρούτση.

Πρόκειται για 100.000 επιδοτούμενες θέσεις, εκ των οποίων πάνω από 36.500 θα αφορούν κοινωφελή απασχόλησης στους δήμους κλπ.

Άλλες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή ειδικής, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (ανεξάρτητα της μορφής που θα λάβει, πχ μέσω μίας άμεσης παροχής ή πιθανότατα μέσω κάποιας μορφής κατάρτισης όπως στους επιστήμονες ) στους μακροχρόνιους ανέργους οι οποίοι ανέρχονται κοντά στους 581.000 σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του ΟΑΕΔ. Ήδη η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει “τη λήψη άμεσων μέτρων και για τους μακροχρόνια ανέργους στη χώρα μας”.

Άλλες εισηγήσεις, οι οποίες φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι, προβλέπουν την καταβολή μίας μορφής ενίσχυσης (πχ με τη μορφή επιταγής κατάρτισης όπως τους επιστήμονες) σε όλους τους μη επιδοτούμενους, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, ανέρχονται σε πάνω από 836.000.

Σημειώνεται πως οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 233.000 και θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε έκτακτη ενίσχυση, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια. Επίσης, θα εξαιρεθούν, όπως προβλέπουν οι ίδιες πληροφορίες, όσοι είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης ή κατάρτισης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου πακέτου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως θα μπορούσε να προέλθει από κοινοτικούς πόρους.

 

πηγή