Ρωσία και Τουρκία “συριοποιούν” τη Λιβύη;

0
140

Είναι γνωστό στη διεθνή διπλωματία πώς ρώσοι και τούρκοι διπλωμάτες σπάνια κάνουν δηλώσεις σε διπλωματικό επίπεδο τις οποίες δεν σκοπεύουν να πραγματώσουν ως ενέργειες

Μία δήλωση η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα μας είναι αυτή του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούτσο

Τι είπε Λοιπόν ο Ρώσος αξιωματούχος;

“Η Λιβύη είναι στο κέντρο των πολιτικών μας επαφών [με την Τουρκία] καθώς και με πολλούς άλλους συνομιλητές μας” απάντησε ο Ρώσος υφυπουργός όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κατανόηση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία για το ζήτημα της Λιβύης

Τόνισε επίσης πως η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί από το λιβυκό λαό μέσω διαπραγματεύσεων.

“Εξετάζουμε” είπε “σημεία που μπορεί να βρεθεί συμφωνία. Αυτό που ενώνει όλους τους σωστά σκεπτόμενους ανθρώπους είναι η κατανόηση ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τους λίβυους με τη συμμετοχή όλων των αντιμαχομένων πλευρών στη χώρα”.

Να θυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή η Λιβύη ελέγχεται από δύο κυβερνήσεις. Τα ανατολικά της χώρας ελέγχονται από το “Λιβυκό Εθνικό Στρατό” του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαφτάρ ενώ το δυτικό κομμάτι της χώρας ελέγχεται από την “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ αλλά έχει ελάχιστη πραγματική εξουσία. Από τον προηγούμενο Απρίλιο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ένοπλη αντιπαράθεση ενώ πριν λίγες ώρες ο στρατηγός Χαφτάρ έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να κινηθούν προς κατάληψη της Τρίπολης.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού σε συνδυασμό με την επικοινωνία του Ρώσου Υπουργού εξωτερικών Λαβρόφ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου στις 13 Δεκεμβρίου ίσως και να προμηνύουν τη συνεργασία των δύο χωρών για το μοίρασμα σε σφαίρες επιρροής των δυο τους της λιβυκής επικράτειας.