“Οι άγκυρες δεν ωφελούν” της Ρίτσας Μασούρα

0
44

Οι εκδόσεις Φίλντισι και η Ριτσα Μασούρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Οι άγκυρες δεν ωφελούν», τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 8μ.μ. στον Πολυχώρο “Αίτιον” (Τζιραίον 8-10, πλησίον σταθμού μετρό “Ακρόπολη”)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Τόνια Μανιατέα.
Ομιλητές:
Θανάσης Βασιλείου, μεταφραστής, κριτικός βιβλίου
Αγγελος Δενδρινός, μουσειολόγος
Αθανάσιος Δρίτσας, καρδιολόγος Ωνασείου,συνθέτης
Γιώργος Μπουτλας, γιατρός, διδάκτωρ Βιοηθικής
Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικός τέχνης

Η ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα «Οι άγκυρες δεν ωφελούν» διατρέχει τον παρελθόντα και παρόντα χρόνο με αστραπιαία ταχύτητα, συμπυκνώνοντας σε οριοθετημένους στίχους μηνύματα προς ζώντες και νεκρούς, περιγράφοντας, παράλληλα, πραγματικές ή φανταστικές καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν ή απασχόλησαν κατά καιρούς την ίδια και το περιβάλλον της.

Εμμέσως, η Ρίτσα Μασούρα επιχειρεί να περάσει ρεαλιστικά μηνύματα για την έννοια της ζωής και του θανάτου, του έρωτα, της χαράς, του λυγμού, του πόνου, μα κυρίως για την έννοια της αντοχής και ανοχής του ανθρώπου, με στόχο να ευαισθητοποιήσει εκείνους που έχουν φτάσει ως ένα κομβικό σημείο της ζωής τους και επιθυμούν να πάνε λίγο πιο πέρα.
Αν και ποτέ δεν έχει δηλώσει ποιήτρια, παρά μόνον δημοσιογράφος, είναι καταλυτική η απόφασή της να τσαλακωθεί και να εκτεθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της απόφασης και πάντα με την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθεί για την ίδια μια πολύ πιο αποδεκτή εικόνα του κόσμου.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις, με τον γενικότερο τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε» ανήκουν στον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Κατά μια ευτυχή συγκυρία τα έργα δένουν απόλυτα με το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής, καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματα θυμίζουν επιστολές που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες τους.