H μνήμη και η απομνημόνευση είναι κάτι που προβληματίζει και ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς.

πό μαθητές και φοιτητές που θέλουν να αποστηθίσουν κάποιο μάθημα, μέχρι απλούς αναγνώστες που διαβάζουν κάτι και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να το ανακαλέσουν αργότερα στη μνήμη τους.

κατοντάδες  άνθρωποι έσπευσαν να του απαντήσουν με βάση τις γνώσεις τους, αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες, αναζητήσαμε και τη γνώμη ειδικών για το πώς μπορούμε να απομνημονεύσουμε και να ανακαλέσουμε όσο γίνεται περισσότερα απ' αυτά που διαβάζουμε και κατά περιόδους μαθαίνουμε, είτε πρόκειται για επιστημονικά βιβλία, είτε για μυθιστορήματα, είτε απλώς για άρθρα ειδήσεων.

Παρακάτω θα βρείτε εννέα από τις καλύτερες και πιο πρακτικές τεχνικές (*θα έχετε extra bonus πόντους εάν μπορείτε να θυμηθείτε και τις εννέα αύριο)

 1. Ρίξτε αρχικά μια γρήγορη ματιά σε ολόκληρο το κείμενο

strong>Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροεπιστήμης Bill Klemm, το σκανάρισμα ενός κειμένου είναι η καλύτερη τεχνική απομνημόνευσης και ανάκλησης πληροφοριών.

Φυσικά, δεν εννοούμε να αποφύγετε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, αλλά να ρίξετε πρώτα μία γρήγορη ματιά, ώστε να εντοπίσετε τα πιο σημαντικά σημεία και τις λέξεις-κλειδιά, ώστε να έχετε ήδη αντιληφθεί τι πρόκειται να διαβάσετε όταν το μελετήσετε.

ια γενική εικόνα του προς μελέτη κειμένου, δημιουργεί εξοικείωση και αυτό καθιστά ευκολότερη την απομνημόνευση.

2. Κρατήστε σημειώσεις πάνω στη σελίδα

Ποτέ μην διαβάζετε χωρίς μολύβι» συμβουλεύει κάποιος χρήστης του Quora. «Υπογραμμίστε προτάσεις ή λέξεις που σας φαίνονται δυσνόητες, ενδιαφέρουσες ή σημαντικές. Τραβήξτε γραμμές δίπλα από παραγράφους που θεωρείτε σημαντικές και φτιάξτε διαγράμματα για να δείτε τη δομή των βασικών ιδεών».

3. Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο

Ingrid Spielman από το Πανεπιστήμιο Delaware προτείνει την «αλληλεπίδραση» με το κείμενο. Δηλαδή να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας καθώς το διαβάζουμε και να τις απαντάμε. Αν διαβάζετε κάποιο βιβλίο, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε την ερώτηση: «Ποια είναι η βασική ιδέα αυτού του κεφαλαίου;».

4. Αποτύπωση- Συσχετισμός- Επανάληψη

μνήμη έχει τρία στάδια και το πρώτο είναι η αποτύπωση. Μπορούμε λοιπόν να αποτυπώσουμε και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να θυμόμοστε κάτι που διαβάσαμε με το να κάνουμε εικόνα στο μυαλό μας την κατάσταση ή να φανταστούμε τον εαυτό μας να παίρνει μέρος σε αυτά που περιγράφει.

ο δεύτερο στάδιο είναι ο συσχετισμός. Να συνδέσουμε δηλαδή αυτό που διαβάζουμε με κάτι που ήδη μας είναι γνωστό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος από τους χαρακτήρες ενός βιβλίου  έχει το ίδιο όνομα με κάποιον φίλο μας, κάνουμε το συσχετισμό αυτό και θυμόμαστε καλύτερα.

ο τρίτο στάδιο είναι η επανάληψη. Αυτό λίγο πολύ το ξέρουμε όλοι: όσο περισσότερο διαβάζουμε κάτι, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να το ανακτήσουμε από τη μνήμη μας. Αν λοιπόν δεν θέλετε να ξαναδιαβάσετε από την αρχή ένα ολόκληρο βιβλίο, γυρίστε στις σημειώσεις σας και στα υπογραμμισμένα σημεία. Εκεί μπορείτε να ανατρέχετε επίσης κάθε φορά που αισθάνεστε ότι κάτι σας διαφεύγει.

 5. Ανταλλάξτε πληροφορίες με άλλους

ε μια διάλεξή του στο TED, ο ψυχολόγος Peter Doolitle είπε πως αν θέλουμε να θυμόμαστε αυτά που βιώνουμε, είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι μ' αυτές τις πληροφορίες.

ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων με τρίτους είναι ένας χρήσιμος τρόπος επεξεργασίας (και απομνημόνευσης) του νέου υλικού.

ο μόνο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους άλλους τι νομίζουμε πως μάθαμε απ' αυτά διαβάσαμε. Αν δεν το καταφέρουμε, ανατρέχουμε ξανά στο κείμενο και ή κοιτάμε τις σημειώσεις μας ή το ξαναδιαβάζουμε.

6. Διαβάστε δυνατά

άποιος άλλος χρήστης αναφέρει: «Διαβάστε δυνατά για να καταλάβετε τις έννοιες και να θυμόσαστε καλύτερα αυτά που μελετάτε. Σ' εμένα δουλεύει ».

καθηγητής ψυχολογίας Art Markman λέει πως το να διαβάζουμε δυνατά μάς βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα και να θυμόμαστε όσα διαβάσαμε. Επισημαίνει όμως πως αυτή η τεχνική ενδεχομένως λειτουργεί μόνο σε περίπτωση που αυτά που πρέπει να αποστηθίσουμε είναι λίγα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι προτάσεις που διαβάζουμε φωναχτά ή ψιθυριστά, αποκτούν διαφορετική χροιά από αυτές που διαβάζουμε σιωπηλά και η πιθανώς η συγκέντρωσή μας να διαφέρει.

7. Διαβάστε σε χαρτί

α e-books είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν θέλουμε να αποφύγουμε να κουβαλάμε έναν τόνο βιβλία, αφού πλέον μπορούμε να κάνουμε download σχεδόν τα πάντα μέσω διαδικτύου.

στόσο, οι έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό αποδυναμώνει την μνήμη μας. Σύμφωνα με μελέτη, όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ίδια ιστορία σε χαρτί και στην οθόνη τους, στην πρώτη περίπτωση θυμούνται πολλά περισσότερα.

υτό συμβαίνει ίσως επειδή η αίσθηση των σελίδων στα χέρια μας δημιουργεί μια «χειροπιαστή αίσθηση προόδου», την οποία σε άλλη περίπτωση δεν νιώθουμε.

?λλη μία έρευνα απέδειξε πως οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν διαβάζουν κάτι τυπωμένο και μετά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, παρά όταν το διαβάζουν σε μια οθόνη υπολογιστή.

8. Διαβάστε «επιλεκτικά»

strong> Ο καθηγητής πληροφορική Ben Y. Zhao υποστηρίζει πως το να προσπαθούμε να αποστηθίσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα διαβάζουμε σε μια σελίδα, είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

ντ' αυτού, συμβουλεύει να διαβάζουμε «επιλεκτικά».

Μην προσπαθείτε να απομνημονεύσετε τα πάντα το ίδιο καλά. Εστιάστε σε σημεία-κλειδιά που αποτελούν τη βάση των υπολοίπων. Αν αφιερώσετε το χρόνο σας στο να μάθετε το πιο σημαντικό σημείο ή ιδέα, τότε θα μπορέσετε να ανακαλέσετε κι άλλα κομμάτια μέσω του συσχετισμού ή της παραγωγικής λογικής» τονίζει.

9. Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο «Cornell» για να κρατήσετε σημειώσεις

τεχνική Cornell είναι μία μέθοδος για να κρατάμε σωστές σημειώσεις και χωρίζεται σε πέντε τμήματα, όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα του Cornell University:

trong>Καταγραφή: Κρατήστε σημειώσεις πάνω σε αυτά που διαβάζετε.

trong>Ερωτήσεις: Βρείτε και γράψτε ερωτήσεις με βάση τις σημειώσεις σας.

trong>Απαγγελία: Καλύψτε τις σημειώσεις σας και προσπαθήστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις που γράψατε νωρίτερα.

trong>Συγκέντρωση: Συγκεντρωθείτε και σκεφτείτε σε βάθος όσα διαβάσατε.

trong>Επανάληψη: Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά την εβδομάδα για να ξαναδιαβάσετε τις σημειώσεις σας.