Παιδική κατάθλιψη: Ο φόβος και ο εγκλεισμός επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών

0
172

Η διάθεση παιδιών και ενηλίκων σίγουρα έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών: Ο φόβος μας για την εξάπλωση και τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, αλλά και  ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι υπεραρκετοί για να μας δημιουργήσουν συναισθήματα άγχους, πανικού, αλλά και κατάθλιψης.
Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας.
Αυτή η απότομη μεταβολή των ρυθμών της ζωής μας, ο εξαναγκασμός να απομακρυνθούμε από τις συνήθειες και τους δικούς μας ανθρώπους δύσκολα γίνεται αποδεκτός από ενήλικες, πόσο μάλλον από τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν τους λόγους μιας τέτοιας αλλαγής.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιληφθούμε έγκαιρα τις μεταπτώσεις στο συναισθηματικό πεδίο του παιδιού μους και να παρατηρούμε τα σημάδια που σηματοδοτούν απειλή για την ψυχική τους υγεία.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει να καταπολεμήσουμε δραστικά οποιαδήποτε ένδειξη κατάθλιψης, ώστε, όταν επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, το παιδί μας να είναι ενδυναμωμένο ψυχικά και συναισθηματικά υγιές.

Δέκα ενδείξεις παιδικής κατάθλιψης

Κοιμάται πολύ αλλά δεν ξεκουράζεται
Ο υπερβολικός ύπνος ή οι συχνές αϋπνίες (ή και ο συνδυασμός τους), αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης σε κάθε ηλικία.

Αισθάνεται ανεπαρκές
Μήπως το παιδί σας εκφράζει αρνητικές σκέψεις; Για παράδειγμα, ίσως σας λέει ότι δεν είναι αρκετά καλό ή ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να το συμπαθήσει. Μην αγνοήσετε αυτές τις φράσεις ως λεκτικές υπερβολές της παιδικής ηλικίας. Ένας ειδικός, έστω και μέσα από κλήση βίντεο, ενδέχεται να μπορέσει να το βοηθήσει.

Απομονώνεται
Ναι, αυτές τις μέρες όλοι μας είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Ακριβώς για αυτό το λόγο, όμως, επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα περισσότερο από ποτέ. Αν το παιδί σας δεν εκφράζει καμιά επιθυμία να μιλήσει με φίλους του, και κανείς μέχρι στιγμή δεν το έχει αναζητήσει στο τηλέφωνο ή σε βίντεο κλήση, ίσως να έχει αποκοπεί από το περιβάλλον του εξαιτίας της κατάθλιψης.

Δεν έχει όρεξη για παιχνίδι
Ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να προσέξετε, είναι η ξαφνική του αδιαφορία για δραστηριότητες που μέχρι πρόσφατα το γέμιζαν χαρά.

Είναι διαρκώς εκνευρισμένο
Ίσως θεωρείτε πως τα νεύρα ενός παιδιού στην εφηβεία ή την προεφηβεία δικαιολογούνται πάντα από τις ορμόνες. Ωστόσο, αυτή η περίοδος της ανθρώπινης ζωής, χαρακτηρίζεται από κυκλοθυμία. Με άλλα λόγια, τα νεύρα δίνουν εύκολα τη θέση τους στο γέλιο ή τον ενθουσιασμό. Αν το εφηβάκι σας είναι μονίμως – αλλά μονίμως – εκνευρισμένο, ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο εξωτερικεύει την κακή του ψυχολογία. Σε αντίθεση με τον τρόπο που προβάλλεται συνήθως, η κατάθλιψη δεν μεταφράζεται πάντα σε στεναχώρια.

Κλαίει διαρκώς
Το κλάμα είναι ένας υγιής τρόπος να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Και είναι αναμενόμενο στς μέρες που ζούμε τα συναισθήματα αυτά να μην είναι και τα πλέον ευχάριστα. Ωστόσο, αν τα κλάματα έχουν γίνει κανόνας, μην σπεύσετε να τα αποδώσετε στην εφηβεία ή στο παιδικό καπρίτσιο, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα.

Δεν θέλει να δεχτεί βοήθεια
Πώς αντιδρά όταν προσπαθείτε να το κάνετε να νιώσει καλύτερα; Σε περίπτωση που αρνείται τη βοήθειά σας και απομακρύνεται όλο και περισσότερο, ίσως να υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη.

Υποφέρει από ανεξήγητους πόνους
Πολλές φορές ο πόνος στο στομάχι ή το κεφάλι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας σωματικής ασθένειας, αλλά ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Αδιαφορεί για τα πάντα
Καλό είναι να θορυβηθείτε αν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για ασχολίες που αγαπούσε, άτομα ή καταστάσεις που ως τώρα του δημιουργούσαν έντονα συναισθήματα.

Έχει αλλάξει ριζικά τη διατροφή του
Οι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι από μόνες τους ανησυχητικές – αντιθέτως, είναι μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Αν ωστόσο η αλλαγή συμβεί απότομα και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, ενδέχεται να είναι ένδειξη κακής ψυχολογίας. Αυτό ισχύει είτε το παιδί σας τρώει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού, είτε παρουσιάζει μειωμένη όρεξη.