Οι χρόνιοι εφιάλτες δεν διαταράσσουν μόνο τον ύπνο μας. Μπορούν να διαταράξουν και τη ζωή μας ολόκληρη και να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο ανεπίλυτων προβλημάτων.

Πριν από μερικές νύχτες, ονειρεύτηκα ότι έπρεπε να πάω να πάρω το σκύλο μου, από την αισθητικό του (!).

Δεν ήταν και το πιο ρεαλιστικό όνειρο, επειδή συνήθως στην πραγματική ζωή δεν συνηθίζουμε να πηγαίνουμε τα κατοικίδιά μας σε ινστιτούτα αισθητικής, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο το όνειρό μου είχε μεταμορφώσει το αγαπημένο μου σκυλάκι σε φιλάρεσκο νάρκισσο.

Και όχι μόνο αυτό: Το όνειρό μου είχε μεταλλάξει το μικρό, μόλις 5 κιλών σκυλάκι μου, σε ένα τεράστιο σκύλαρο με μέγεθος αλόγου, το οποίο έπρεπε να κουβαλήσω στην πλάτη, επειδή τα ζώα απαγορευόταν να περπατούν στο πάτωμα.

Οι έρευνες λένε ότι όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται. Δεν θυμόμαστε όμως όλοι τα όνειρά μους, και συνήθως όσοι τα θυμόμαστε είναι επειδή ξυπνήσαμε εξαιτίας τους.

νας ηλικιωμένος άνδρας με τον οποίο συζήτησα πρόσφατα για τα όνειρα, ανέφερε ότι όσο μεγαλώνουμε η ουροδόχος κύστη είναι αυτή που μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε μερικά από τα όνειρά μας, καθώς ξυπνάμε για να την αδειάσουμε.

α παιδιά κοιμούνται περίπου το διπλάσιο σε σχέση με τους ενήλικες χρόνο και έχουν περισσότερους εφιάλτες από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει βιώσει την εμπειρία ενός νυχτερινού εφιάλτη.

μως, περίπου ένας στους είκοσι ενήλικες βιώνει εφιάλτες σε σημείο που να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα.

Τα διαγνωστικά κριτήρια για αυτή τη διαταραχή ύπνου με εφιάλτης είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξαιρετικά έντονων και τρομακτικών ονείρων που συχνά περιλαμβάνουν προσπάθειες για την αποφυγή προσωπικών κινδύνων.

ι εφιάλτες εμφανίζονται αργότερα στον κύκλο ύπνου. Όταν κάποιος ξυπνάει από εφιάλτη, η ανάκλησή του στη μνήμη του είναι στιγμιαία και καθαρή, χωρίς αποπροσανατολισμό ή σύγχυση.

Η αναστάτωσή του δε είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί και όλα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι οφείλονται στην επίδραση κάποιου φαρμάκου ή να αποδοθούν σε ψυχική διαταραχή ή άλλο πρόβλημα υγείας.

? Να σημειώσουμε εδώ ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες από τους μη χρήστες, ενώ το αλκοόλ δεν σχετίζεται με εφιάλτες.

έγεται επίσης ότι όσοι είναι παντρεμένοι ή έχουν παντρευτεί δεν έχουν εφιάλτες, όμως υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και κάποιος πιθανώς να αστειεύεται μ΄αυτό.

Οι χρόνιοι εφιάλτες όμως δεν διαταράσσουν μόνο τον ύπνο μας, αλλά συχνά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι φανταζόμαστε, αφού μπορεί να κάνουν τους πάσχοντες να αποφεύγουν τον ύπνο, πράγμα που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες (PTSD) έχουν εφιάλτες σε ποσοστό μέχρι και 80%, ενώ όσοι έχουν συχνούς εφιάλτες πριν από ένα τα τραυματικό επεισόδιο είναι βέβαιο πως θα έχουν ισχυρότερη μετατραυματική αντίδραση από εκείνους που δεν έχουν.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η περίοδος του ύπνου με εφιάλτες είναι παροδική και σπανίως ζητούν συμβουλή ή βοήθεια για να τους καταστείλουν.

μως, υπάρχουν και μέθοδοι και σκευάσματα που θα τους βοηθούσαν, όπως για παράδειγμα, η πραζοσίνη, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, και έχει αποδειχτεί πως μπορεί να μειώσει τους εφιάλτες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων με PTSD.

Υπάρχουν επίσης και ορισμένες θεραπείες που είναι αποδεδειγμένα υποβοηθητικές, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

ια άλλη μέθοδος είναι η πρόβα του εφιάλτη, που περιλαμβάνει την ανάκληση του εφιάλτη και αλλαγή της κατάληξής του με ένα πιο ευτυχισμένο. Η άσκηση αυτή, της αναδιαμορφωμένης αφήγησης, για 10 έως 20 λεπτά την ημέρα "αντικαθιστά" το περιεχόμενο του εφιάλτη.

Επίσης, μια άλλη θεραπεία, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι σας, είναι η προοδευτική χαλάρωση των μυών, στην οποία σφίγγετε όλους τους μυς σας και στη συνέχεια τους χαλαρώνετε έναν έναν σταδιακά.

αλό είναι πάντος, ό,τι και να αποφασίσετε να κάνετε, να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, να βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας και να αντιμετωπίζεται τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Αύριο είναι μια καινούργια μέρα.