Οι περισσότερoι άνθρωποι προτιμούν να ακολουθούν την ομάδα αντί να χαράζουν το δικό τους δρόμο

Οι άνθρωποι με υψηλό IQ τείνουν να μην ακολουθούν την ομάδα, αλλά να χαράζουν το δικό τους δρόμο.

0
19

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να ακολουθούν μια ομάδα αντί να χαράζουν τον δικό τους δρόμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που μελέτησε τα μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν και μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ως άνθρωποι τείνουμε να είμαστε κομφορμιστές και να ακολουθούμε το παράδειγμα των γύρω μας, αντιγράφοντας ό,τι είναι δημοφιλές στο κοινωνικό περιβάλλον όπου ζούμε.
Αυτό, κατά κανόνα, είναι ένα καλό και χρήσιμο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν τον τρόπο που τα μικρόβια προκαλούν ασθένειες.
Γνωρίζουν όμως ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για να αποφεύγουν τις συνέπειες. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες συμπεριφορές, που ακολουθούμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί, αλλά επειδή μας κάνουν καλό.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, οι άνθρωποι με υψηλό IQ τείνουν να μην ακολουθούν την ομάδα, αλλά να χαράζουν το δικό τους δρόμο ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι έχουν τη σωστή απάντηση.
Όταν όμως από την άλλη ακολουθούν την ομάδα, επειδή για παράδειγμα δεν είναι βέβαιοι για κάτι, το αποφασίζουν πιο ένθερμα και πιο συνειδητά από ό,τι όσοι έχουν χαμηλότερο IQ.

Αυτή η έρευνα αποδεικνύει την αιτία που υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Κι αυτό επειδή είναι κυρίως επίκτητες και όχι εγγεγραμμένες στα γονίδιά μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Evolution and Human Behavior.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ