Χριστίνα Καλαμπόκη - Ψυχολόγος

χοντας κάποιος βιώσει μία τραυματική εμπειρία στο παρελθόν, επιθυμεί η επόμενη σχέση του να έχει επιτυχία. Συνεπώς, όταν βρει ένα πρόσωπο που θεωρεί ιδανικό, που πληροί τις προδιαγραφές, του γίνεται αυτοσκοπός, εμμονή να το κερδίσει.

υτή η διεκδίκηση κρύβει αυτοκαταστροφικότητα και κυρίως μαζοχισμό. Εντέλει αναλώνεται πολύ ενέργεια, σκέψη και χρόνος στη διεκδίκηση μίας σχέσης που είναι επισφαλής στο πέρασμα του χρόνου.

Στην περίπτωση που το πρόσωπο κολακευτεί και ενδώσει υπάρχει η ανταμοιβή και η ευχαρίστηση πως ο σκοπός έχει επιτελεσθεί, το κάστρο κατακτήθηκε που τονώνει την αυτοπεποίθηση και το Εγώ του ατόμου. Και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τότε το ενδιαφέρον σιγά σιγά ξεθωριάζει, είτε γιατί συνειδητοποιεί το άτομο πως δεν άξιζε τον κόπο και την προσπάθεια είτε γιατί λείπει το κίνητρο και η πρόκληση, δεν έχει πλέον κάτι άλλο να περιμένει.

ίσω όμως από όλα αυτά, κρύβεται και ο φόβος της δέσμευσης, της απώλειας της ελευθερίας. Αν βρω κάποιον ή κάποια που να με θέλει όσο τον/την θέλω, θα τελειώσει το ταξίδι της αναζήτησης, θα πρέπει να δεσμευτώ και το φοβάμαι. Φοβάμαι ότι θα μοιάσω στους γονείς μου ή σε άλλα ζευγάρια που η καθημερινότητα τα έχει βαρύνει. Άρα ασυνείδητα επιλέγω ανθρώπους που δε θα με οδηγήσουν σε αυτό το μονοπάτι.

Μπορεί αυτό το πρόσωπο να είναι το εισιτήριο για την κοινωνική καταξίωση ενός ατόμου και η αδιαφορία του το τίμημα. Πολλές φορές οι επιταγές του περίγυρου, της οικογένειας είναι πολύ δυνατές. Θέλουμε να κατακτήσουμε κάποιον που είναι για εμάς ή για το κύκλο μας ‘’κελεπούρι’’.

υτό θα ικανοποιήσει το Εγώ μας και κυρίως θα ανεβάσει την εικόνα μας στους άλλους. Από την άλλη, ελλοχεύει στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών γυναικών και αντρών η σκέψη ότι θα τον αλλάξουν ή θα αποτελέσουν την αιτία και την αφορμή ‘’να αλλάξει’’.

αράλληλα, εκλογικεύεται η αδιάφορη συμπεριφορά του ως διστακτικότητα, επιφυλακτικότητα, σοβαρότητα, έλλειψη οικειότητας, φόβο μην πληγωθεί ή προδοθεί και ανατροφοδοτείται θετικά με την πεποίθηση ότι περνώντας ο καιρός θα την γνωρίσει καλύτερα και θα αφεθεί, θα εκδηλωθεί, θα δεθεί.

λο αυτό όμως αποτελεί μία ψευδαίσθηση.

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διαχειριστούν μία συμπεριφορά αδιαφορίας από το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία. Κατά κανόνα έχουν λάβει πολλή προσοχή, επιβεβαίωση και αγάπη από την οικογένεια τους και έτσι έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον αποδέχονται και να τον σέβονται.

αυτοεικόνα και η αυτοαξία τους δεν καθρεφτίζεται μέσα από τα μάτια των άλλων. Έχουν αποκτήσει μηχανισμούς άμυνας και μπορούν να διαχειριστούν σχόλια, συμπεριφορές και στάσεις απόρριψης προς το πρόσωπό τους, δίχως να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα ή την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

 

style="text-align: right;">πηγή

href="https://www.facebook.com/smartecgreece/"><strong>Νο1 εξουσιοδοτημένο service για κινητά και tablet SAMSUNG στην Ελλάδα</strong>

4 style="text-align: center;">Νο 1 εξουσιοδοτημένο service για κινητά και tablet SAMSUNG στην Ελλάδα από το 1999!

bsp;