Μια άλλη πλευρά του συναισθηματικού πόνου που αποτελεί εγγενές μέρος του εγωιστικού νου, είναι μια βαθιά αίσθηση έλλειψηε ή ατέλειας, μια αίσθηση μη πληρότητας.

Σε κάποιους ανθρώπους αυτό είναι συνειδητό. Σε άλλους ασυνείδητο.

ν είναι συνειδητό, εκδηλώνεται με ένα ανησυχητικό και μόνιμο αίσθημα απαξίας και ανεπάρκειας. Αν είναι ασυνείδητο, γίνεται αισθητό έμμεσα, σαν μια έντονη επιθυμία και ανάγκη.

αι στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπαίνουν συχνά σε μια ψυχαναγκαστική επιδίωξη να ικανοποιήσυν το εγώ και σε μια αναζήτηση πραγμάτων με τα οποία θα ταυτιστούν, για να γεμίσουν αυτή την… τρύπα που αισθάνονται μέσα τους.

‘Ετσι, πασχίζουν να αποκτήσουν περιουσία, χρήματα, επιτυχία, εξουσία, αναγνώριση ή μια ιδιαίτερη σχέση, βασικά για να μπορέσουν να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους, να νιώσουν πλήρεις.

‘Ομως, ακόμα και όταν τα αποκτήσουν όλα αυτά, σύντομα ανακαλύπτους ότι η τρύπα είναι ακόμα εκεί, ότι δεν έχει πάτο.

Τότε βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί δεν μπορούν πια να εξαπατούν τον εαυτό τους.

?Η, μάλλον, μπορούν, αλλά τους είναι όλο και πιο δύσκολο.

‘Οσο ο εγωιστικός νους κυβερνάει τη ζωή σου, δεν μπορείς να είσαι πραγματικά ήσυχος. Δεν μπορείς να είσαι ήρεμος ή ικανοποιημένος, παρά μόνο για σύντομα διαλείμματα, όταν αποκτάς αυτό που θέλεις, όταν ένας πόθος σου έχει μόλις εκπληρωθεί.

Το εγώ ταυτίζεται με εξωτερικά πράγματα.

ρειάζεται να δέχεται υπεράσπιση και να τρέφεται συνεχώς. Οι κοινές ταυτίσεις του εγώ έχουν να κάνουν με τα υπάρχοντά σου, με τη δουλειά που κάνεις, με την κοινωνική θέση και αναγνώριση, τη γνώση και την παιδεία, την εξωτερική εμφάνιση, τις ιδιαίτερες ικανότητες, τις σχέσεις, την προσωπική και οικογενειακή ιστορία, τα συστήματα πεποιθήσεων, και συχνά επίσης με πολιτικές, εθνικιστικές, φυλετικές, θρησκευτικές και άλλες συλλογικές ταυτίσεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είσαι εσύ.

Σου φαίνεται τρομακτικό αυτό;

?Η μήπως σε ανακουφίζει που το μαθαίνεις;

Αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί να τα εγκαταλείψεις όλα αυτά.

?Ισως σου φαίνεται δύσκολο να το πιστέψεις, και σίγουρα δε σου ζητάω να πιστέψεις ότι η ταυτότητά σου δεν μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα.

Θα μάθεις μόνος σου την αλήθεια αυτού που σου λέω.

strong>Θα τη μάθεις την τελευταία στιγμή, όταν θα νιώθεις το θάνατο να πλησιάζει. Ο θάνατος σε απογυμνώνει από όλα αυτά που δεν είσαι εσύ.

Το μυστικό της ζωής είναι «να πεθάνεις, πριν πεθάνεις» - και να ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχει θάνατος.

style="text-align: right;">Eckhart Tolle - Η Δύναμη του Τώρα