Μερικοί άνθρωποι, εξ΄αιτίας μιας σειράς αρνητικών εμπειριών που επέδρασαν με επώδυνο τρόπο στην ψυχή τους, ζουν τις σχέσεις με τους άλλους με σχετική δυσπιστία και καχυποψία.Τείνουν να αναμένουν πάντα τα χειρότερα και αισθάνονται ότι ο άλλος αργά ή γρήγορα θα τους απογοητεύσει, θα τους προδώσει και τελικά θα τους εγκαταλείψει.

υτός λοιπόν ο τύπος του ανθρώπου προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή απογοήτευση, θέτει σε εφαρμογή -και μάλλον το κάνει ασυνείδητα- μια σειρά από αμυντικές ατρατηγικές.

ι ψυχολογικές αυτές στρατηγικές ποικίλουν και κυμαίνονται από την άσκηση ελέγχου στον σύντροφο, από τη συνεχή αναζήτηση διαβεβαιώσεων αγάπης, από την επιθετική συμπεριφορά του ατόμου που επιτίθεται, για να μη του επιτεθούν.

υστυχώς αυτές οι συμπεριφορές συχνά αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές, γιατί αυτός που τις δέχεται αισθάνεται ότι δεν τον εμπιστεύονται, δεν τον εκτιμούν και τείνει να αντιδράει ανάλογα.

ο παρακάτω παράδειγμα θα δείξει καλύτερα τί εννοώ.

ς πάρουμε την υποθετική περίπτωση μιας κοπέλας με χαμηλή αυτοεκτίμηση που θα την ονομάσω Ελένη.

Ελένη πιστεύει ότι δεν έχει μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ότι παρ΄όλο που έχει μια ικανοποιητική σχέση με τον φίλο της, «νιώθει» ότι αυτός αργά ή γρήγορα θα κουραστεί μαζί της, όπως συνέβηκε με τις προηγούμενες σχέσεις της.

ατ΄αυτό το τρόπο η Ελένη ζει με το φόβο της εγκατάλειψης και αυτός ο φόβος την κάνει να ερμηνεύει οποιαδήποτε στιγμή ανεξαρτησίας του φίλου της, ως αποχώρηση από την σχέση.

ε άλλα λόγια, κάθε φορά που ο φίλος της θέλει να βγει με τους φίλους του, ή να παρακολουθήσει έναν αγώνα, ή να μείνει έκτακτα μέχρι αργά στη δουλειά, η Ελένη ερμηνεύει αυτά τα γεγονότα, ως απόδειξη ότι ο φίλος της αρχίζει σταδιακά να αποστασιοποιείται, να κουράζεται και να ψάχνει δικαιολογίες για να μη βρίσκεται μαζί της.

πό τη στιγμή που η Ελένη αισθάνεται ανασφαλής, βασανίζει συνεχώς τον φίλο της, να της πει, αν την βρίσκει παχιά, αν την αγαπά, αν την σκέφτεται, αν μετανοιώνει για την πρώην του.

υστυχώς και παρ΄όλο που ο φίλος της προσπαθεί να την καθησυχάζει λέγοντάς της ότι είναι ερωτευμένος μαζί της, η Ελένη συνεχίζει να μη τον εμπιστεύεται και να πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα στο τέλος θα κουραστεί και θα την χωρίσει.

ελικά χάρη στις καταπιεστικές και αποπνικτικές συμπεριφορές της, οι χειρότεροι της φόβοι θα γίνουν πραγματικότητα.

φίλος της στο τέλος θα κουραστεί να παραμένει σε μια σχέση με μια σύντροφο που είναι τόσο ανασφαλής και φοβισμένη. Δεν θα ασκεί πλέον καμμία γοητεία πάνω του και έτσι αυτός θα χάσει το ενδιαφέρον του.

υτό είναι ένα παράδειγμα αυτεκπληρούμενης προφητείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

trong>«Να αναμένουμε το καλύτερο για να πάρουμε το καλύτερο» .

Αυτό δεν σημαίνει την τυφλή και άνευ όρων εμπιστοσύνη, αλλά όταν περιμένουμε το καλύτερο από τον άλλον τον βάζουμε στη θέση να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

υτό είναι χρήσιμο να το έχουμε υπόψη μας σε οποιαδήποτε σχέση παρουσιάζει κάποια δυσκολία: με τα παιδιά μας, με το σύντροφό μας, με τους φίλους.

ταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα μαζί τους, αυτόματα επικεντρωνόμαστε στις «αδυναμίες» του άλλου, στα λάθη του και εκφράζουμε την απογοήτευσή μας.

υτή όμως η στάση είναι αντιπαραγωγική γιατί όσο πιο πολύ τονίζω τα λάθη του άλλου, τόσο πιο πολύ παράδοξα τον ωθώ να συμπεριφερθεί χειρότερα.

τσι σε κατάσταση κρίσης με τον άλλον, η καλύτερη στάση που μπορούμε να υιοθετήσουμε είναι να ενισχύσουμε ό,τι το θετικό (έστω και μικρό) κάνει, γιατί αυτή μας η ενθαρρυντική συμπεριφορά, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα τον παρακινήσει να δώσει περισσότερα.