*Ελίνα Βενέρη - Μαία - Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

ι συζητήσεις για θέματα υπογονιμότητας, και κυρίως, για αποβολές, δύσκολα γίνονται έξω από τις πόρτες ενός γυναικολογικού ιατρείου. Τα ζευγάρια δεν μιλάνε για αυτό και οι οικογένειες δεν θέλουν να το συζητήσουν θεωρώντας ότι έτσι θα ξεπεραστεί και εν τέλη θα ξεχαστεί το γεγονός. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μία αποβολή είναι πολύ σπάνια και ελπίζουν ότι δεν θα συμβεί στους ίδιους ή τους οικείους τους. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες έχουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον μία αποβολές 1ου ή 2ου τριμήνου. Δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε μία χαμένη εγκυμοσύνη.

Οι ειδικοί, κατανέμουν τις αποβολές σε δύο κατηγορίες: τις «αυτόματες» και τις «καθ’ έξιν» αποβολές. Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται σε γυναίκες που χάνουν μία ή δύο εγκυμοσύνες στη σειρά, ενώ η δεύτερη αναφέρεται σε περιπτώσεις γυναικών που είχαν συνεχόμενα, 3 ή περισσότερες αποβολές χωρίς την επίτευξη φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

ι γιατροί πιστεύουν ότι η πλειονότητα των αυτόματων αποβολών οφείλονται σε μη αποτρέψιμες «χρωμοσωμικές ανωμαλίες». Θεωρούν ότι είναι ο μηχανισμός της φύσης να αποβάλλει αυτά τα έμβρυα, τα οποία δεν προορίζονται να εξελιχθούν σε ένα υγιές έμβρυο. Ο κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες αυξάνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει ηλικιακά.

Για τις γυναίκες που εμφανίζουν "επαναλαμβανόμενες" αποβολές - τρεις ή περισσότερες διαδοχικές χαμένες εγκυμοσύνες - οι υποκείμενες αιτίες είναι λίγο διαφορετικές. Εκτός από τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, επαναλαμβανόμενες αποβολές μπορεί να προκληθούν από ανατομικά προβλήματα της μήτρας, προβλήματα του θυρεοειδούς, γενετικές μεταλλάξεις, ανισορροπίες ορμονών και πολλά άλλα που χρήζουν διερεύνησης από ειδικό ιατρό αναπαραγωγής.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας ¨μπαμπάς¨. Η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στις αποβολές που μπορεί να έχει μία γυναίκα. Η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι η αιτία αποβολής σε περίπου 6% των ζευγαριών.

Αυτό που δεν θα ακούσετε από τους ειδικούς γονιμότητας, τουλάχιστον όταν πρόκειται για αποβολή, είναι προειδοποιήσεις για τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του κάθε ζευγαριού. Παρότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η σωματική καταπόνηση μπορεί να πυροδοτήσουν μία αποβολή, υπάρχει μία άτυπη παρατήρηση ανάμεσα στους επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία το άγχος θα μπορούσε να αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να προκαλέσουν μία αποβολή, ακόμα κι αν δεν ακολουθούν έναν απόλυτα "υγιεινό" τρόπο ζωής.

Εκτός από τα πρακτικά ζητήματα γύρω από μία αποβολή, είναι σημαντικό να εστιάσουμε και στο συναισθηματικό αποτύπωμα που το γεγονός αυτό αφήνει σε ένα ζευγάρι. Η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση είναι μόνο μερικά από όσα κατακλύζουν το ζευγάρι μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Γι’ αυτό νομίζω ότι το μεγαλύτερο μήνυμα εδώ είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε πιο ανοιχτά για τις αποβολές και πόσο συχνές είναι αυτές. Αυτό το θέμα είναι ταμπού και υπάρχει η ιδέα ότι πρέπει να το κρατήσουμε μυστικό και έτσι δεν συνειδητοποιούμε σε πόσα άτομα συμβαίνει και πως η σιωπή μας γύρω από το θέμα, τα επηρεάζει αρνητικά.

 

 

Η Βενέρη Ελίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαιευτικής του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Παθολογία Κύησης» του τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ. Κατέχει Άδεια Ασκήσεως επαγγέλματος Μαίας.

Εργάστηκε ως Μαία-Συνεργάτης του καθηγητή κ. Δασκαλάκη και πλέον εργάζεται ως ανεξάρτητη Μαία στηρίζοντας τις γυναίκες, τα ζευγάρια και την νέα οικογένεια. Ασχολείται με την προετοιμασία ζευγαριών και εγκύων για την γονεϊκότητα οργανώνοντας προγεννητικές συναντήσεις, την υποστήριξη της εγκύου κατά τη διάρκεια του τοκετού και της λοχείας και με την παροχή συμβουλευτικής για τον Μητρικό Θηλασμό.

Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής της πορείας καθώς έχει συνεισφέρει σε δράσεις της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και της ΜΚΟ «Amurtel» στο ιατρείο και στα camps προσφύγων.