ΠΟΥ: Με προσοχή η λήψη παρακεταμόλης – Όχι στην ιμπουπροφένη

0
83

Σήμερα Τρίτη 17/Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα παραπλήσια με αυτά του κορονοϊού να μην σπεύδουν να λαμβάνουν ιμπουπροφένη χωρίς συνταγή γιατρού.

Η έκκληση των ειδικών υγείας κατέστη αναγκαία, σε συνέχεια της αντίστοιχης έκκληση του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος συνέστησε την αποφυγή αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, όπως η ιμπουπροφένη, ή η κορτιζόνη, από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενός ενζύμου στο μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κορονοϊό. Η παραγωγή του ενζύμου αυτού όμως αυξάνεται από τη λήψη της ιμπουπροφένης.

Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε στους δημοσιογράφους πως οι ειδικοί του οργανισμού “αξιολογούν τη μελέτη” προτού αποφανθούν για οτιδήποτε, “παραταύτα, συμβουλεύουμε τους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιμπουπροφένη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε.