Μία μέρα μετά την τη διαδικασία ακροάσεως στη επιτροπή δικαστικών υποθέσεων κατά την οποία κατέθεσαν τρεις καθηγητές συνταγματικού δικαίου (3 δημοκρατικοί και ένας ρεπουμπλικανός) η Νάνσι Πελόζι δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος έκανε κατάχρηση της εξουσίας εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας και με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον».

Η κα Πελόζι ζήτησε από όλους τους επικεφαλής των επιτροπών της Γερουσίας οι οποίες έχουν ανάμιξη στην διαδικασία «προχωρήσουν βάσει των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την παραπομπή του προέδρου. Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: ο πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελός του εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειάς μας, θέτοντας ως προϋπόθεση, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο Οβάλ γραφείο, την ανακοίνωση μιας έρευνας σε βάρος τους πολιτικού αντιπάλου του».

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">BREAKING: House Speaker Nancy Pelosi asks Congress to proceed with articles of impeachment, saying President Trump’s actions leave no choice https://t.co/CiRrCC3fkP pic.twitter.com/IFkQXdSFPN

? CNN (@CNN) December 5, 2019

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Ντ. Τραμπ: "Οι τεμπέληδες ακροαριστεροί Δημοκρατικοί καταστρέφουν τη χώρα"

«Οι τεμπέληδες, ακροαριστεροί Δημοκρατικοί μόλις ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν της καθαίρεσή μου για το τίποτα. Βασίζονται σε δύο απολύτως νόμιμα (και σωστά) μου τηλεφωνήματα με τον ουκρανό Πρόεδρο» ανέφερε σε tweet του ο αμερικάνος πρόεδρος.

lockquote class="twitter-tweet">

dir="ltr" lang="en">The Do Nothing, Radical Left Democrats have just announced that they are going to seek to Impeach me over NOTHING. They already gave up on the ridiculous Mueller “stuff,” so now they hang their hats on two totally appropriate (perfect) phone calls with the Ukrainian President....

? Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 5, 2019

cript async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Διαδικαστικά, μόλις συνταχθούν τα έγγραφα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια όπου απαιτείται απλή πλειψηφία. Οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία οπότε ο Πρόεδρος Τραμπ, εάν παραπεμφθεί, θα ειναι ο τρίτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα περάσει από αυτή τη διαδικασία.