Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Στο βήμα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την βεβήλωση σημείων του κέντρου της Αθήνας μεταξύ των οποίων και του μνημείου της Μαρφίν ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέοντας το θέμα με τις διαδηλώσεις και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

«Τα λόγια περιττεύουν. Κάποιοι λίγοι μισούν την πολιτεία και τους ίδιους τους συμπολίτες τους. […] Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της.

Η πρακτική της τυφλής βίας και της άκριτης έχθρας λέγεται φασισμός. Τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται στο όνομα του δικαιώματος στη διαδήλωση» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει από την κρατική αυθαιρεσία και από την απειλή και το σφετερισμό του δικαιώματος αυτού από τους εχθρούς της ομαλότητας».

"Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο

"Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864" είπε και πρόσθεσε "Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα".

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. "Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.