Επίσημη συνάντηση με τον κ. Λάσετ, Πρωθυπουργό του ομόσπονδου Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Λάσετ, συζήτησαν τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πανδημία του κοροναϊού.

Επίσης θέμα της συζήτησης ήταν και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία και ττα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των γερμανικών Επενδύσεων στην Ελλάδα

Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τις κινήσεις που έχουν γίνει για την επανεκκίνηση του τουρισμού πάντα με μέλημα τη μέγιστη ασφάλεια.

Οι δύο άντρες επισήμαναν πως η Ελλάδα ήδη υποδέχεται εδώ και καιρό Γερμανούς τουρίστες με τη λήψη φυσικά όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προφύλαξης και προστασίας.

Μητσοτάκης και Λάσετ ότι συζήτησαν επίσης για την τουρκική προκλητικότητα και ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόσφατη κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ήταν μία εξαιρετικά προκλητική ενέργεια η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις και στη γερμανική κοινή γνώμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας καλωσορίζω στο Μέγαρο Μαξίμου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία είχε ξεκινήσει όταν είχαμε βρεθεί στο Βερολίνο. Έρχεστε σε μία συγκυρία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και ταυτόχρονα δύσκολη, όπου αντιμετωπίζουμε, ταυτόχρονα, μία σειρά από κρίσεις και προκλήσεις. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι ως Ευρώπη καταφέραμε και συμφωνήσαμε σε ένα πολύ τολμηρό βήμα σχετικά με τη δημιουργία του Tαμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να έχει σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα είμαστε σε μία φάση που θα πρέπει όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού».

«Διότι, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σ' ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας και ταυτόχρονα -ένα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει και πάρα πολύ λόγω χαρτοφυλακίου- καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πάντα την πρόκληση των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ως χώρα έχουμε καταφέρει να τις ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και χαίρομαι που αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από τη Γερμανία, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα, άλλα φυλάει ταυτόχρονα και τα σύνορα της Ευρώπης. Οπότε και πάλι, καλώς ήρθατε και πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνομιλία».

Ο κύριος Λάσεταφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την πρόσκλησή του, ανέφερε:

«Φέτος διανύουμε μία πολύ σημαντική χρονιά για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πριν από 60 χρόνια ο Konrad Adenauer, ο καγκελάριος είχε υπογράψει με την Ελλάδα τη συμφωνία έτσι ώστε να μπορέσουν να εργαστούν Έλληνες στη Γερμανία και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου έχουμε τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες βοήθησαν για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας και του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Τον Μάρτιο είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και πιστεύω ότι στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης θα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στα διάφορα θέματα. Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη, βλέπουμε ότι η οικονομική εξέλιξη διαγράφεται πάρα πολύ θετική στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε, λοιπόν, και αυτές τις πτυχές στο πλαίσιο της σημερινής μας συνάντησης. Θα θίξουμε το ζήτημα της αλλαγής σε ενεργειακά ζητήματα, όπου η Ελλάδα προχωρά στην απολιγνιτοποίηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έχει τη δυνατότητα τόσο όσον αφορά την αιολική ενέργεια, όσο και τα φωτοβολταϊκά να υποστηρίξει την Ελλάδα εν προκειμένω»

«Υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε και η Ελλάδα και η Γερμανία από κοινού και πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουν να σταθούν σε αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού να αντιμετωπίσει με έξοχο τρόπο την κατάσταση αυτή και στον τουρισμό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Διαπιστώσαμε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα έχετε λάβει ήδη πάρα πολύ σημαντικά μέτρα και αποφάσεις για το θέμα της ψηφιοποίησης. ‘Οσον αφορά στο ζήτημα του μεταναστευτικού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ελληνική κυβέρνηση που μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούμε μαζί τη Μυτιλήνη».