Συνηθίζεται ακόμα και για τα απλούστερα νομοσχέδια, στη Βουλή να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων, όχι απαραίτητα ουσίας αλλά συχνά μόνο και μόνο για να προσφέρουν ένα μικρό επικοινωνιακό σόου προς τους ψηφοφόρους τους

Δεν συνέβη όμως αυτό με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αναφορικά με την ψηφιοποίηση του κράτους το οποίο ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Κατά την ανάπτυξη των βασικότερων σημείων του νομοσχεδίου, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως στα 232 άρθρα του ρυθμίζονται θέματα που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα για χρονια, ενοποιώντας ταυτόχρονα τη βασική νομοθεσία για την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης, αναφορικά με τη σημαντική παρέμβαση του 5G, πως ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθεί στη χώρα μας είναι διεθνής πρωτοτυπία και προς τούτο έδειξε ενδιαφέρον για αυτό και η αρμόδια κοινοτική επίτροπος.

«Πρέπει να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να μην χάσουμε κι αυτό το τρένο», είπε είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας: «κρατάμε κάποιες συχνότητες που θα δίνουμε σε start up και ερευνητικά κέντρα».

Για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες θα έχουν δύο αριθμούς, ο Υπουργός ανέφερε πως σωστά ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός καθώς έλειπαν σημαντικά στοιχεία όπως η ψηφιακή υπογραφή. Οι νέες ταυτότητες θα ξεκινήσουν να εκδίδοντα σε περίπου δύο χρόνια.

Μία σημαντική παράμετρος του νομοσχεδίου είναι η ολική απαλειφή των φαξ από το δημόσιο, με την ενέργεια αυτή να έχει συμβολική σημασία, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα κράτος αποδοτικότερο, οι ψηφιακές υπηρεσίες μειώνουν ανισότητες και ενδυναμώνουν την κρατική υπόσταση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα που αντιμετωπίζουμε διεθνείς προκλήσεις» ήταν μία από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις του Υπουργού κατά την ανάλυση του νομοσχεδίου.