Η ψήφιση του εκλογικού νόμου θα πραγματοποιηθεί στις 23 ή 24 Ιανουαρίου

Χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με διάγγελμα, πρότεινε για το αξίωμα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρο του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι το -πρόσφατα- αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, προβλέπει έως 5 ψηφοφορίες ,όπου ανάμεσα στην καθεμία πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 5 ημερών.

Η πρώτη ψηφοφορία, για την εκλογή του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η ψήφιση του εκλογικού νόμου θα πραγματοποιηθεί στις 23 ή 24 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος αριθμός απαιτείται και στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει εκλογή από την πρώτη.

Η τρίτη ψηφοφορία, αν απαιτηθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, και εκεί απαιτούνται 180 ψήφοι.

Η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί - αν χρειαστεί - στις 7 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.