Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας στο ρ/στ “Πρακτορείο 104,9 FM” (Νίκος Γιώτης, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου)

“Το κρίσιμο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι το πώς θα απαντήσουμε στις ανησυχίες των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να απαντήσει με έπαρση και αλαζονεία, και με μια πολιτική που μας επιστρέφει στις πρώτες, σκοτεινές ημέρες των μνημονίων”, διεμήνυσε στον ρ/στ “Πρακτορείο FM” o βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας, μάλιστα, τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης που αναδεικνύουν την “έντονη αγωνία των πολιτών για την οικονομία, την ανεργία, το εισόδημά τους”.

“Ήδη από τις αρχές Ιουνίου έχουμε ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη προσπάθεια για άμεση και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες, όπου παρουσιάζουμε και συζητάμε το επικαιροποιημένο μας πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’”, τόνισε, υπενθυμίζοντας πως “ακόμη και εν μέσω καραντίνας ο ΣΥΡΙΖΑ διεξήγαγε τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους φορέων, εμπορικών και παραγωγικών, και με συνδικαλιστικά σωματεία προκειμένου να υπάρξει η σχετική διαβούλευση”. “Το δικό μας πρόγραμμα δεν εκπονείται από ομάδες «σοφών» σε κλειστά κομματικά γραφεία”, επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ γύρισε την οικονομία σε υφεσιακούς ρυθμούς ήδη από το φθινόπωρο του 2019, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ΄ τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% το α΄ τρίμηνο του 2020, πριν την έλευση ακόμη του κορονοϊού. “Δύο συνεχόμενα τρίμηνα συνιστούν επιστροφή στην ύφεση, σύμφωνα και με τους οικονομολόγους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Η ελληνική οικονομία με μεγάλο κόπο βγήκε από την ύφεση και την περιπέτεια των μνημονίων με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρέμενε και παραμένει εύθραυστη. Γι’ αυτό εξαρχής, με την έλευση της πανδημίας προτείναμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της εργασίας, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και των συνταξιούχων”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου. “Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Αλλά δυστυχώς η λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ της κυβέρνησης στοιχίζει στην ελληνική οικονομία”, συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ότι “η κρίσιμη συζήτηση σε αυτό θα είναι η συγκρότηση μιας κοινωνικά χρήσιμης, προγραμματικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στην σκληρή και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ”. “Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊου έχει αναδιατάξει πλέον τη δημόσια συζήτηση και τις βασικές αξίες της κοινωνίας. Για παράδειγμα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της Αριστεράς έρχονται στο προσκήνιο. Όπως για το δημόσιο σύστημα υγείας, του οποίου η στήριξη αποδείχθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Την ίδια στιγμή, είναι κοινός τόπος πλέον ότι η κρατική παρέμβαση στην οικονομία δεν αποτελεί στείρο κρατισμό, αλλά αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης ”, υπογράμμισε.