Αρχικά, για να σε καθησυχάσουμε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο εμετός του σκύλου πολλές φορές συμβαίνει μετά από κατανάλωση μεγάλη ποσότητας τροφής, και αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού στην ουσία πρόκειται για παλινδρόμηση της ποσότητας φαγητού που κατανάλωσε.

Εάν, όμως, ο σκύλος σου δεν έκανε λόγω υπερφαγίας εμετό και, κυρίως, αν αυτό συμβαίνει συχνά, μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς και να απευθυνθείς στο γιατρό του.

Ο εμετός του σκύλου πολλές υποδηλώνει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στομάχι  ή κάποιους μικροοργανισμούς που παρασιτούν στο εσωτερικό της κοιλιακής του χώρας.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις που προκαλούν εμετό:

- Οξεία γαστρίτιδα: Η οξεία γαστρίτιδα σε έναν σκύλο έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με αυτή των ανθρώπων. Πρόκειται για φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου που συνήθως οφείλεται σε κάποιο βακτήριο ή φάρμακο ή κάποιο είδος τροφής στο οποίο υπάρχει δυσανεξία.

trong>- Χρόνια γαστρίτιδα: Η χρόνια γαστρίτιδα έχει ακριβώς την ίδια αιτία, μπορεί δηλαδή να προκληθεί από φάρμακα, άγχος ή ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα ασθενειών που περιλαμβάνουν το πάγκρεας ή τα νεφρά, απλώς εξελίσσεται σταδιακά.

ρκετά ανησυχητικό είναι όταν παρατηρήσεις πως ο εμετός περιέχει αίμα, γιατί τότε

απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή από το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο και χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

trong>- Αλλαγή διατροφικών συνηθειών (μεγάλη ποσότητα ή/και με πολλά λιπαρά): Αν ο σκύλος σου έχει συνηθίσει σε κάποια ποιότητα τροφής (γεύματα χαμηλών λιπαρών ή μικρή ποσότητα τροφής) και τώρα αλλάξει συνήθειες είναι λογικό να παρατηρηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

trong>- Παράσιτα: Αν ο σκύλος σου κάνει συχνά εμετό μπορεί να έχει παράσιτα, που αναπτύσσονται και ζουν εις βάρος του οργανισμού του. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί με χορήγηση παρασιτοκτόνων η υγεία του μπορεί να διατρέξει κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε περίπτωση που παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενους εμέτους στο σκύλο σας, αποταθείτε στο γιατρό του.