Η μετάδοση του κορονοϊού από κατοικίδιο ζώο σε άνθρωπο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, πάντως όσοι έχουν γάτα ή σκύλο στο σπίτι τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλό θα ήταν να λαμβάνουν κάποιες προφυλάξεις, όπως να πλένουν καλά τα χέρια τους αφότου αγγίξουν τα ζώα τους, καθώς και να αποφεύγουν την πολύ κοντινή επαφή ή το μοίρασμα της τροφής, ιδίως αν οι ίδιοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας Χαρμπίν της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωπονικών Επιστημών, διαπίστωσαν ότι οι γάτες είναι ευάλωτες στη λοίμωξη Covid-19 και μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 σε άλλες γάτες, πιθανώς μέσω σταγονιδίων από το στόμα τους.

Αναφορικά με τους σκύλους, τα κοτόπουλα, τις πάπιες και τους χοίρους, οι πιθανότητες να κολλήσουν το νέο κορονοϊό και να τον μεταδώσουν σε άλλα ζώα είναι μικρότερες.

Οι Κινέζοι γιατροί, με επικεφαλής τον ιολόγο Μπου Ζιγκάο, έδωσαν πειραματικά σε πέντε γάτες μεγάλη δόση του ιού.

Όταν έγινε ευθανασία σε δύο από τα πειραματόζωα μετά από έξι ημέρες, βρέθηκε γενετικό υλικό (RNA) του κορονοϊού στο σώμα τους, καθώς επίσης λοιμογόνα σωματίδια του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημά τους.

ι άλλες τρεις μολυσμένες γάτες τοποθετήθηκαν σε κλουβιά δίπλα σε υγιείς γάτες, και διαπιστώθηκε ότι μία από τις υγιείς κόλλησε τον ιό.

λες οι μολυσμένες γάτες βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του ιού, ενώ καμία δεν είχε ορατά συμπτώματα.