Αν παρατηρήσεις τον σκύλο σου καθώς κοιμάται, θα προσέξεις πως κατά τη διάρκεια του ύπνου του πολλές φορές τρέμει ή κάνει κουνάει τα πόδια του.

ην ανησυχήσεις όμως. Δεν είναι μόνο το δικό σου τετράποδο που το κάνει αυτό!

Σου κάνει εντύπωση όμως και ίσως θέλεις να μάθεις γιατί τα σκυλιά τρέμουν στον ύπνο τους;

Οι κτηνίατροι αναφέρουν πως συνήθως τα σκυλιά τρέμουν στον ύπνο τους και αυτό είναι κάτι που θεωρείται φυσιολογικό και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Dr Stanley Coren, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Clumbia και ερευνητή νευροψυχολόγο, ο κύριος λόγος που τα σκυλιά τρέμουν στον ύπνο τους είναι επειδή βλέπουν όνειρα!

Σύμφωνα δε με την κτηνίατρο Dr Diarra Blue, τα σκυλιά έχουν έναν κανονικό κύκλο ύπνου REM, όπως ακριβώς αυτός των ανθρώπων, και όταν φτάνουν σε βαθύτερη φάση ύπνου, βλέπουν όνειρα όπως κι εμείς.

ποιοδήποτε κι αν είναι αυτό το όνειρο -είτε κυνηγούν, είτε χαίρονται, είτε ψάχνουν για καλό φαγητό - αντανακλαστικά σωματοποιείται και επενεργεί στους μυες και έτσι είτε τρέμουν είτε κάνουν κινήσεις, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι όταν ονειρεύονται. Αυτές οι μυικές συσπάσεις εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρά και μεγαλόσωμα σκυλιά.

Πόσο συχνά όμως ονειρεύονται οι σκύλοι;

Σύμφωνα με τον Coren, ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους ονειρεύεται κάθε περίπου 20 λεπτά και το όνειρό του κατά μέσο όρο θα διαρκέσει ένα λεπτό.

ο αν τη συγκεκριμένη στιγμή ο σκύλος μας ονειρεύεται, το αντιλαμβανόμαστε από την αναπνοή του, η οποία αλλάζει ρυθμό και συχνά γίνεται ακανόνιστη, αλλά και από τους βολβούς των ματιών του που κινούνται παρότι τα βλέφαρά του  είναι κλειστά.

Αξιοπερίεργο είναι πως η συχνότητα και η διάρκεια των ονείρων κάθε σκύλου, εξαρτάται απ’ το μέγεθός του. Στα μεγαλόσωμα σκυλιά παρατηρήθηκε μικρότερος αριθμός ονείρων, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τον δεις να τρέμει στον ύπνο του, μην ανησυχήσεις.