Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τους σκυλογονείς να αφήνουμε τους σκύλους μας να κοιμούνται μαζί μας στο κρεβάτι μας. Έτσι λοιπόν κλείνουμε τα φώτα ξαπλώνουμε και την στιγμή που έχουμε χαλαρώσει και είναι έτοιμος ο θεός του ύπνου να μας πάρει μαζί του ακούμε κάτι που μοιάζει με χαλασμένο τρένο.

Πριν σκουντήσετε τον σύντροφο σας για να ξυπνήσει και να σταματήσει το ροχαλητό ξανασκεφτείτε το και ρίξτε μια δεύτερη ματιά. Υπάρχει μια πιθανότητα να είναι ο σκύλος σας αυτός που ροχαλίζει. Ναι, ναι όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι ροχαλίζουν.

‘’Ενώ το ροχαλητό μπορεί να είναι φυσιολογικό για μερικά σκυλιά – όπως π.χ με το Ντόμπερμαν μου που όταν είναι κουρασμένο ροχαλίζει – μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά’’ λέει ο Kwane Stewart, DVM, επικεφαλής κτηνίατρος του American Humane Association. ‘’ Όπως και για εμάς τους ανθρώπους έτσι και για τους σκύλους ένας καλός ύπνος αποτελεί συστατικό της καλής υγείας. Οι σκύλοι μπορούν ακόμα να βιώσουν REM ((Rapid Eye Movement) γνωστό ως ύπνο των γρήγορων κινήσεων των ματιών. Εάν όμως το ροχαλητό είναι συνεχές και διαπεραστικό, σε σημείο να ξυπνάει ακόμα και τον ίδιο τον σκύλο από ένα βαθύ ύπνο, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας’’

Ας δούμε 10 πιθανές αιτίες για το ροχαλητό του σκύλου μας:

Κάτι τον εμποδίζει

Εάν ο σκύλος σας έχει κάτι κολλημένο στην μύτη του ή στο λαιμό του, (είτε αυτό είναι ένα κομμάτι από το αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα χορταράκι από έξω) αυτό μπορεί να εμποδίσει την κανονική αναπνοή του σκύλου και να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Ανατομία

Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό από άλλες. Οι σκύλοι με πολύ μικρές μύτες όπως τα pug τα bulldog κ.α. είναι πιο πιθανό να έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε αυτές τις βραχυκέφαλες φυλές η διαδρομή του αέρα είναι μικρότερη οπότε πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναπνεύσουν. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ότι η κατάσταση δεν απαιτεί ιατρική ή χειρουργική επέμβαση.

Αλλεργίες – Ευαισθησίες

Τα σκυλιά μπορούν να έχουν ευαισθησία και να αναπτύσσουν αλλεργίες σε πολύ κοινά και καθημερινά πράγματα, όπως η σκόνη, η γύρη, τα αρώματα κ.α, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συστολή των αεραγωγών και να προκληθεί ροχαλητό.

Παχυσαρκία

Περισσότερο από το ήμισυ των σκύλων εκτιμάται ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με το Association for Pet Obesity Prevention (APOP). Εάν ο σκύλος σας έχει πάρει κάποια κιλά αυτός ο έξτρα ιστός μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς του ή οι δακτύλιοι της τραχείας του μπορεί να κλείσουν όταν κοιμάται με αποτέλεσμα να ροχαλίζει.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα όπως παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και ηρεμιστικά μπορούν να χαλαρώσουν το σκύλο τόσο πολύ ώστε οι μύες του λαιμού να χαλαρώσουν με τη σειρά τους και να προκαλέσουν ροχαλητό.

Οδοντικά προβλήματα

Ένα απόστημα σε ένα δόντι ή οποιαδήποτε αύξηση μάζας στην στοματική κοιλότητα μπορεί να είναι βασική αιτία του ροχαλητού.

Παθητικό κάπνισμα

Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στο σκύλο μας το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το αναπνευστικό του σύστημα οδηγώντας το σε άσθμα, βρογχίτιδα και ροχαλητό.

Μυκητισιακή λοίμωξη

Το ροχαλητό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας μυκητισιακής λοίμωξης που ονομάζεται ασπεργίλλωση. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από μούχλα και σκόνη. Ο μύκητας εισχωρεί από την ρινική κοιλότητα και προκαλεί συμπτώματα όπως φτέρνισμα, πρήξιμο, συνάχι και ροχαλητό

Ρινίτιδα

Οι σκύλοι όπως και εμείς μπορούν να κρυολογήσουν και να αποκτήσουν αυτό το ενοχλητικό μπούκωμα της βουλωμένης μύτης. Δημιουργείται φλεγμονή στην ρινική κοιλότητα που έχει ως αποτέλεσμα συνάχι, φτέρνισμα και ροχαλητό.

Θέση ύπνου

Ο τρόπος με το οποίο μπορεί να κοιμάται ο σκύλος σας μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό. Εάν κοιμάται ανάσκελα είναι πιο πιθανό να ροχαλίσει από το εάν κοιμάται μπρούμητα.

Ας απολαύσουμε στο video που ακολουθεί μερικά σκυλάκια που ροχαλίζουν λίγο….

 

πηγή