Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν το κλαψούρισμα του σκύλου σας μέσα στη νύχτα, όλοι όμως αυτοί οι λόγοι έχουν μια κοινή συνισταμένη: εσάς, που παραμείνατε ξάγρυπνος ή ξυπνάτε κουρασμένος αφού είχατε έναν ύπνο με πολλές αναπάντεχες διακοπές.

Ας δούμε όμως τι φταίει και κλαίει ο αγαπημένος σας φίλος κι ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα και το δικό του και το δικό σας.

1. Βρείτε γιατί ο σκύλος σας κλαψουρίζει

Εάν μπορέσετε να αντιληφθείτε τι κρύβεται πίσω από το κλαψούρισμα του σκύλου σας, έχετε φτάσει στο ήμισυ της λύσης για να σταματήσει το... "κουσούρι" αυτό.

Οι τρεις πιο κοινές αιτίες που κλαψουρίζει ένας σκύλος είναι το άγχος που νιώθει, η δυσφορία για κάτι (είτε σωματική είτε ψυχική) ή... επειδή απλώς βαριέται, νιώθει μοναξια κι αναζητά την προσοχή σας.

αρακολουθήσετε λοιπόν προσεκτικά τη συμπεριφορά του σκύλου σας και εντοπίστε πότε και γιατί το κάνει, ώστε να προχωρήσετε στους τρόπους αντιμετώπισης.

2. Κάντε τους βασικούς ελέγχους πριν πάτε για ύπνο

Ορισμένοι από εμάς κάποιες φορές παραβλέπουμε προφανείς και σοβαρούς λόγους που αναγκάζουν το σκύλο μας να κλαψουρίσει.

εβαιωθείτε λοιπόν ότι το σκυλί σας δεν κλαψουρίζει επειδή πεινάει, διψάει ή έχει ανάγκη να ουρήσει τη νύχτα.

ποκτήστε τη συνήθεια να ελέγχετε τις βασικές ανάγκες του σκύλου σας πριν πέσετε για ύπνο.

ν χρειάζεται να ουρεί συχνά, βγάλτε το μια τελευταία βόλτα πριν κοιμηθείτε, αλλά ρωτήστε και τον κτηνίατρο, γιατί θα μπορούσε να έχει μια μόλυνση ή ζάχαρο.

3. Ελέγξτε ότι το σκυλί σας δεν κρυώνει

Μερικά σκυλιά κλαψουρίζουν τη νύχτα επειδή κρυώνουν. Οπότε, εάν κοιμούνται έξω, βεβαιωθείτε ότι δεν χτυπάει ο αέρας το μέρος όπου κοιμάται και φροντίστε να το μεταφέρεται κάπου πιο ζεστά, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ερικοί ιδιοκτήτες σκυλιών χρησιμοποιούν θερμοφόρες για να κρατήσουν το χώρο όπου κοιμάται το σκυλί τους ζεστό, ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν θερμαινόμενα συστήματα που συνδέονται με το ρεύμα. Ωστόσο, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, βεβαιωθείτε ο σκύλος σας δεν ζεσταίνεται πάρα πολύ και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δαγκώσει κάποια καλώδια.

4. Ασχοληθείτε με θέματα που μπορεί να αγχώνουν τον σκύλο σας

Πολλά σκυλιά κλαψουρίζουν επειδή έχουν το άγχος όταν σας αποχωρίζονται. Μια άλλη ένδειξη ότι αυτό ισχύει είναι ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το αφήνετε μόνο του, είτε είναι μέρα είτε νύχτα.

' αυτή την περίπτωση, ο σκύλος σας απλώς χρειάζεται πειθαρχία. Αρχίστε σταδιακά λοιπόν να του υποδεικνύεται πως εσείς είστε το αφεντικό.

5. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας είναι κουρασμένο

Αν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα ανήσυχος ή ζωηρός το βράδυ, αυτό κατά πάσα πιθανότητα  σημαίνει ότι έχει ενέργεια που πρέπει να εκτονωθεί. Δοκιμάστε να παίξετε λίγο μαζί του, να τον κουράζεται λίγο περισσότερο την ημέρα και όλα θα πάνε καλά.

7. Φορέστε στο σκυλί σας ένα παλιό πουλόβερ ή βάλτε ένα ρούχο σας στο μέρος που κοιμάται για  να το μυρίζει

Αν νομίζετε ότι το σκυλί σας κλαψουρίζει τη νύχτα επειδή ξύπνησε και σας αναζητάει, φορέστε του κάτι δικό σας για να νιώθει τη μυρωδιά σας, π.χ. ένα παλιό πουλόβερ. Αυτό θα διώξει την ανασφάλεια που αισθάνεται και θα το κρατήσει ήρεμο μέχρι το πρωί.

8. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας δεν είναι τραυματισμένο ή πονάει

Ο πόνος ή η σωματική δυσφορία λογικό είναι να κάνουν ένα σκυλί να κλαψουρίζει, για παράδειγμα ένα ηλικιωμένο σκυλί μπορεί να έχει πόνους στις αρθρώσεις. Αν νομίζετε ότι  συμβαίνει κάτι τέτοιο, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας που σίγουρα θα ξέρει τι πρέπει να κάνετε για να το ανακουφίσετε.

9. Πάρτε για το σκυλί σας σπιτάκι ή μαξιλαράκι ύπνου

Το σπιτάκι για το σκυλάκι σας είναι το κρυσφήγετό του.

πότε, φροντίστε να έχει το δικό του χώρο ύπνου και μην το αφήνεται να κοιμάται όπου βρίσκει. Θα νιώσει ασφάλεια κι εσείς θα ησυχάσετε από τις βραδινές γκρίνιες.

10. Αγνοήστε τις βραδινές εκκλήσεις του σκύλου σας

Αν ο θόρυβος που προκαλεί το σκυλάκι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τραβήξει την προσοχή σας, είτε γρατζουνίζοντας την πόρτα είτε κλαψουρίζοντας, σας κάνει να τρέχετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του, έχετε εξασφαλίσει πως αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

υτό σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεστε σε καμία περίπτωση όταν κλαψουρίζει, αλλά εάν το σκυλί σας είναι υγιές, έχει τραφεί κανονικά, έχει πιεί νερό, ασκείται και έχει κάνει την ανάγκη του, καλό είναι να αγνοήσετε τις εκκλήσεις του για παρεούλα.

είτε λοιπόν απλώς ένα αυστηρό "σουτ" και γυρίστε πλευρό.